Aquest any, els banyistes tenen un maldecap menys. Les temperatures fresques han fet davallar la presència de meduses a peu de platja i la Creu Roja, n'ha notat el descens. ANNA BALDELLOU, Creu Roja de Platges de Barcelona "Aquest any, de moment, portem pràcticament la meitat de gent atesa per picades de medusa. Hem atès 358 persones per picades de meduses, i l'any passat 621 que portàvem l'any passat a aquestes altures." Les pluges dels juliol i els canvis en els corrents marins han traslladat les meduses a tres km de la costa. Però tot i que s'han allunyat, des d'alta mar, continuen ploriferant. Els experts n'analitzen les causes i donen pistes per aturar la crescuda de les poblacions, que ja són una plaga a l'est asiàtic. ANTONIO CANEPA, biòleg marí "La presencia de redes para detener las medusas, para algunas especies podría ser efectiva. Evitar que las medusas lo tengan tan fácil en el medio ambiente. Eso es, dejar de consumir sus depredadores: no matar tortugas, evitar que se mueran, no acabar con todos los atunes que hay en el Mediterráneo." No hi ha eines infalibles, però un pas per aturar-ne l'expansió és reduir la contaminació del mar i les emissions de CO2.

L’Agència Catalana de l’Aigua està duent a terme des de 2007 el Projecte Medusa, en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (ICM-CSIC). El Projecte Medusa inclou la vigilància i seguiment de l’arribada de les meduses a les platges, així com diversos estudis i treballs científics. A més a més, informa diàriament de les dades d’observació durant la campanya d’estiu i organitza diverses jornades informatives on s’indiquen les mesures preventives i pal·liatives.

Com posar-hi remei

En cas de picada, en primer lloc cal retirar, suaument, els filaments dels tentacles de la medusa amb aigua de mar. No és convenient fer-ho amb aigua dolça perquè augmenta la inflamació. A continuació cal aplicar gel per tal de disminuir la inflamació i evitar que el verí de l’animal s’expandeixi pel cos. En alguns casos també s’utilitza vinagre diluït o cremes d’ús tòpic.