Dels 10 barris més pobres de la ciutat, sis pertanyen al districte de Nou Barris. És una de les primeres dades que reflecteix el document presentat per la Plataforma Nou Barris Cabrejada, Diu Prou!. Segons aquest informe elaborat per les entitats, el districte rep el 25% de totes les beques menjador, té la taxa d'atur més alta de la ciutat i concentra un gran nombre de desnonaments. A més, segons la plataforma veïnal, serveis com la sanitat, la distribució d'aliments o els serveis socials es troben saturats per l'increment de la demanda. CAROLINA RECIO, Nou Barris Cabrejada, Diu Prou! "L'impacte de les retallades està tenint un impacte molt negatiu en la salut, però el que passa és que no hi ha protocols bons per saber quin és realment aquest impacte. D'habitatge no en tenim dades, de vegades ens adonem que es faran desnonaments la nit abans. Per molt que se'ns anuncia que s'han augmentat serveis socials, a més a més, estan recollint temes d'habitatge, beques menjador, que segurament no els pertocaria." Les entitats demanen participar en la política de recursos per pal·liar la pobresa. És per això que faran arribar el documents a les administracions catalanes el proper dia 11 de desembre. PEP ORTIZ, Nou Barris Cabrejada, Diu Prou! "Des de la plaça d'Urquinaona invitem tots els ciutadans que se sumin a aquesta baixada per entregar aquest dossier que està fet per Nou barris però crec que contempla la realitat de la pobresa de tota la ciutat, a les dues cares de la plaça de Sant Jaume." Dies abans, la plataforma també ha convocat una audiència popular a la plaça Major de Nou Barris que es farà coincidir amb l'Audiència Pública convocada pel districte.
Denuncia un diagnòstic erroni
La plataforma, que treballa en una recollida interna de dades, denuncia que el diagnòstic que fa el consistori a Nou Barris és inadequat perquè, diu, no disposa d’informació real sobre la situació. En un comunicat, la plataforma denuncia que “tenim dades parcials, indicis, estudis aïllats o notícia fragmentades” i, per tant, no podem “fer un seguiment i un control democràtic de la destinació dels recursos públics i de les veritables prioritats polítiques”.
Segons dades de 2013, un 80% de les reclamacions de la síndica de greuges de Barcelona sobre serveis socials i habitatges procedien d’aquest districte. També alerten que el 25% dels desnonaments de Barcelona s’ha produït, precisament, a Nou Barris, una zona on es registra la taxa d’atur més alta de la ciutat, del 19,6%. Així mateix, tenint en compte l’evolució de les dades de la renda, Nou Barris es dibuixa com el districte més pobre i empobrit de la ciutat, amb una renda mitjana de 10.799 € a l’any.
Reclama un augment dels recursos i més transparència
La lectura que fa la plataforma d’aquesta situació no és neutra. Considera que, a més de la crisi econòmica, hi ha un problema de model de ciutat i denuncia que “no és suficient anunciar que s’elevarà el pressupost de serveis socials”. Per això, demana que, a més de destinar-hi més recursos, les administracions han de treballar “de forma transparent i activa amb els agents socials del territori”.
Després de l’incident a l’Oficina de Serveis Socials de Nou Barris, des de la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Veïns de Nou Barris han remarcat que volen evitar els enfrontaments i han destacat que és necessari discutir i asseure’s amb els responsables polítics, per participar de la presa de decisions. El portaveu de la coordinadora, Pep Ortiz, ha dit que “volem diàleg i poder participar, perquè els veïns són els nostres veïns, són els nostres fills i són els nostres pares.”
La primera acció que han convocat les més d’un centenar d’entitats que formen la plataforma és una manifestació el proper 11 de desembre al centre de la ciutat, al qual conviden tots els barcelonins perquè hi participin.