Més d'un centenar de persones s'han reunit abans de les 10 del matí. Un cop han donat les consignes i les samarretes, s'han repartit en 3 grups per anar a protestar a les oficines distribuïdores d'aigua, gas i electricitat. En l'acció, que ha estat simultània a Catalunya i altres comunitats autònomes com Astúries, Castella i les illes Canàries, han ocupat les seus de les empreses i n'han paralitzat l'activitat habitual. Denuncien falta de responsabilitat en casos com el de la Marian. MARIAN FERNANDEZ, afectada "Vinimos aquí y me dijeron que me daban plazo para pagar 20 euros al mes hasta mayo, pero ayer recibo una notificación de Fecsa-Endesa según la cual o pago el día 21 o el 24 tengo corte de suministro." En situacions com aquesta, és impossible per als afectats trobar alternatives que no siguin pagar una part de la factura o la totalitat del deute. Precisament aquesta manca d'opcions i de mesures efectives per evitar els talls de subministrament és el que avui han tornat a reclamar les entitats de l'aliança contra la pobresa energètica, que denuncien l'augment de casos d'assetjament per part d'empreses subcontractades per les companyies, que pressionen els ciutadans que no poden fer front a la factura. La protesta ha arribat fins al Parlament, on els manifestants han denunciat que l'Administració és coresponsable d'aquesta situació, i que hauria d'exigir respostes a les distribuïdores. MARIA CAMPUZANO, Aliança contra la Pobresa Energètica "Tant Endesa i Gas Natural com Iberdrola han recorregut davant l'Audiència Nacional pagar el bonus social que només representaria un 2% dels seus interessos. És a dir, no tenen cap interès en prendre mesures al respecte." L'Aliança ha donat per acabada l'acció alertant la Generalitat que aquest no només és un problema econòmic, sinó de salut i drets humans, i han afegit que ells calculen que un 10 % de famílies catalanes tornaran a passar fred aquest hivern.

Fa uns dies l’Aliança contra la Pobresa Energètica va denunciar la manca de solucions per part de la Generalitat i les empreses en una roda de premsa, i avui ho ha tornat a fer en una protesta simultània en diferents punts de Barcelona. Més de 150 persones de diferents moviments socials s’han mobilitzat per una mateixa causa: que s’ofereixin solucions a les famílies afectades i que els talls de subministrament no es facin de forma indiscriminada. En l’acció, que ha estat simultània a Catalunya i altres comunitats autònomes com Astúries, Castella i les illes Canàries, han ocupat les seus de les empreses i n’han paralitzat l’activitat habitual. Denuncien falta de responsabilitat en casos com el de la Marian, a qui Endesa li va dir que li oferia pagar 20 euros mensuals en concepte de factura, però que finalment ha rebut una carta en què la companyia li adverteix que si no paga abans d’aquest dissabte, el proper dilluns li tallaran la llum.

Ara per ara els usuaris afectats no troben alternatives que no siguin pagar una part de la factura o la totalitat del deute. Precisament, aquesta manca d’opcions i de mesures efectives per evitar els talls de suministrament és el que avui han tornat a reclamar les entitats de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, que denuncien l’augment de casos d’assetjament per part d’empreses subcontractades per les companyies, que pressionen els ciutadans que no poden fer front a la factura. La protesta ha arribat fins al Parlament, on els manifestants han denunciat que l’Administració és coresponsable d’aquesta situació, i que hauria d’exigir respostes a les distribuïdores.

Precisament a les portes de l’hemicicle català, han fet arribar una carta als consellers de Territori i Sostenibilitat, Economia i Coneixement, i Empresa i Ocupació així com als membres de diversos grups parlamentaris. En el text se’ls transmet la preocupació per la falta de mesures efectives aplicades fins ara, tant pel govern com per les empreses distribuïdores en relació amb la problemàtica urgent de la pobresa energètica. Els demanen també que es garanteixi el dret universal a l’habitatge digne així com als serveis bàsics i se’ls exigeix que es posi fi als talls indiscriminats i s’apliqui el principi de precaució, així com que el cost dels impagaments l’assumeixin les companyies distribuïdores o que es realitzi una auditoria pública dels costos del servei i el dèficit tarifari per evitar pagar el deute il·legítim. L’Aliança ha donat per acabada l’acció i ha alertat la Generalitat que aquest no només és un problema econòmic, sinó de salut i drets humans, i ha afegit que ells calculen que un 10 % de famílies catalanes tornaran a passar fred aquest hivern.