Així estan algunes figueres de moro: seques i marcides. Les pales queden cobertes per una mena de cotó blanc que segrega la caparreta del carmí, un insecte que s'ha convertit en el depredador natural d'aquesta planta. Fa tres anys que l'Ajuntament ha detectat la plaga i fins al mes de març ha arrencat més de 700 exemplars en condicions similars. En un principi s'havien fet tractaments d'aigua i sabó, però en comprovar que no eren efectius, van decidir retirar-les. JOAN BOFILL, president d'Amics del Cactus i Altres Suculentes "Fan realment pena, fan angoixa de veure-les així. Abans d'haver arribat a aquest punt, jo crec que si s'hagués actuat abans es podien haver salvat." El consistori argumenta que la figuera de moro és una espècie invasora. Prové de Sud-amèrica i s'expandeix molt ràpid, i ocupa territori d'espècies autòctones. Al Parc de Collserola fa un parell d'anys que van detectar la plaga i, igual que l'Ajuntament, la veuen com un aliat. JOAN VILAMÚ, tècnic del Servei de Medi Natural del Consorci del Parc de Collserola "I clar, el que nosaltres no podem fer ni farem aquí a la muntanya és eliminar la caparreta aquesta. Primer, perquè no tenim mitjans i, segon, perquè no tindria cap sentit si justament ens ajuda a controlar una espècie invasora que ja teníem localitzada." Els qui passegen per la zona, però, es queixen de deixar-les en mal estat. SERAFÍ VIVES "De nano aquests cactus que en dieu em dèiem figues de moro i, a més a més, ens en menjàvem els fruits i tot, però ara és una llàstima perquè amb aquesta mena de plaga que tenen doncs francament no els colliria ni me'ls menjaria pas". MARIA PUIG "És una pena, no? O estan o no estan, però si estan que estiguin sans." En canvi, al sud d'Espanya i a les illes Canàries es cultiva tant la planta, pels seus fruits, com la plaga de la caparreta, de la qual s'obté el tint natural del carmí per fer pintallavis i colorant per als gelats.

Al Parc del Guinardó, les figueres de moro estan seques i marcides. Les pales queden cobertes per una mena de cotó blanc que segrega la caparreta del carmí, un insecte que s’ha convertit en el depredador natural d’aquesta planta. Fa tres anys que l’Ajuntament ha detectat la plaga i fins al mes de març ha arrencat més de 700 figueres en condicions similars. En un principi s’havien fet tractaments d’aigua i sabó, però en comprovar que no eren efectius, van decidir retirar-les. Una decisió que no comparteixen des de l’Associació Amics del Cactus i Altres Suculentes. El president, Joan Bofill, diu que “fa pena veure les plantes d’aquesta manera” i creu que “abans d’arribar a aquest punt s’hagués pogut actuar per salvar-les”.

El consistori, però, argumenta que la figuera de moro és una espècie invasora. Prové de Sud-amèrica, s’expandeix molt ràpid i ocupa territori d’espècies autòctones. Al Parc de Collserola fa un parell d’anys que van detectar la plaga i, igual que l’Ajuntament, la veuen com un aliat. “El que no podem fer ni farem aquí a la muntanya és eliminar la caparreta. Primer, perquè no tenim mitjans i, segon, perquè no tindria cap sentit si justament ens ajuda a controlar una espècie invasora que ja teníem localitzada”, explica Joan Vilamú, tècnic del Servei de Medi Natural del Consorci del Parc de Collserola.

Els qui passegen per la zona, però, es queixen de deixar les figueres de moro en mal estat. Alguns recorden que, de petits, menjaven el seus fruits i ara, en canvi, veient-ne l’estat actual, no ho farien. Precisament, al sud d’Espanya i a les illes Canàries es cultiva tant la planta, pels seus fruits, com la plaga de la caparreta, de la qual s’obté el tint natural del carmí per fer pintallavis i colorant per als gelats.