Aquests dies, en el marc de la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries, s’organitzen diverses activitats d’informació i sensibilització per reclamar un compromís de l’Administració. Aquest dilluns, al Parc Güell, els protagonistes han estat els alumnes dels Jesuïtes de Sant Gervasi i de l’Escola Baldiri Reixac, que han llegit un manifest a favor del cribratge neonatal. Els han acompanyat mestres, membres i voluntaris de la Fundació Barcelona PID, familiars de pacients i personal de l’Hospital Vall d’Hebron.

Les IDP són un grup de malalties rares amb alteració del sistema immunitari, i els qui les pateixen tenen un risc més alt de contraure infeccions, al·lèrgies i càncer en els casos més importants. Amb un bon diagnòstic i un tractament precoç, la gran majoria de nens que neixen amb immunodeficiències primàries greus poden sobreviure. En els casos més greus, els nens moren abans de fer el primer any i és possible evitar-ho mitjançant un cribratge. D’aquí ve que la Generalitat estudiï incloure aquesta prova. El conseller de Salut, Toni Comín, present en l’acte, ha dit que és necessari incorporar aquesta tècnica al sistema sanitari públic i ha assegurat que actualment està en fase d’estudi. Per la seva banda, Pere Soler, responsable de la Unitat d’Immunodeficiències Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha afirmat que si es compara la despesa de fer trasplantaments de nens malalts amb la de l’aplicació de la tècnica del cribratge, aplicar aquesta prova suposa un estalvi.

La Fundacíó Barcelona IPD, organtizadora de la jornada, és una entitat sense ànim de lucre sorgida d’un grup de professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i que es dedica a l’atenció pediàtrica d’aquestes patologies.