Un 2017 amb menys pluja de l’habitual a BarcelonaDes de mitjans d’octubre que no plou de forma general

i generosa a Catalunya. El novembre va ser sec a bona part del país i el desembre també continua encapçalat per la manca d’aigua. A l’Observatori Fabra de Barcelona només han caigut dos litres aquest desembre i al novembre se’n van recollir tan sols 15 litres.

Des del primer dia del mes de gener s’han recollit 514 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra, un registre que dista encara força dels 621 litres que haurien de caure en un any sencer en aquest punt, segons la mitjana del període 1981-2010. El total de precipitació també s’allunya  de la mitjana a la resta d’observatoris meteorològics de Barcelona: se’n totalitzen 435 litres a l’estació del Meteocat del Raval, 491 a la Zona Universitària o 382 a l’estació de betevé, al barri del Poblenou.

La sequera ve de lluny a Barcelona

El 2017 finalitzarà, molt possiblement, sense assolir les mitjanes a Barcelona, cosa que ja va passar l’any 2016, quan només es van recollir 464 litres a l’Observatori Fabra, 429 al Raval, 415 a la Zona Universitària o 425 litres per metre quadrat a betevé.

El 2015 encara va ser més sec. A l’Observatori Fabra van recollir només 345,8 litres per metre quadrat quelcom que el situa com  l’any més sec de la història en aquest observatori, amb dades des del 1914, i el més eixut a la ciutat de Barcelona des de l’any 1878.

El darrer any amb registres de precipitació pròxims a la normalitat va ser el 2014.

Manca d’aigua a la resta del país

Per tal d’avaluar l’estat de la sequera el Servei Meteorològic de Catalunya utilitza un índex, l’index de precipitació estàndard (IPE), que permet fer una avaluació del dèficit o excés de precipitació al territori i per a una varietat d’escales temporals. Els intervals més llargs, superiors a 12 mesos, aporten informació sobre l’estat de les aigües subterrànies i l’emmagatzematge d’aigua als embassaments.

Si consultem els valors per als darrers 12, 24 i 36 mesos, podem comprovar que la sequera s’ha agreujat de forma gradual en el conjunt de Catalunya, un fet que també s’evidencia clarament a les capçaleres dels rius i que pot explicar el perquè de la disminució general de les reserves d’aigua als embassaments catalans.

Les dades referents als darrers tres anys són realment preocupants ja que parlen de condicions de sequera excepcional, la màxima qualificació, a extenses àrees de Catalunya.

Quan plourà?

Els mapes a curt i mitjà termini anuncien quatre o cinc dies més de predomini de les altes pressions, que evitarà que pugui ploure a Barcelona i en el conjunt del país.

El temps podria començar a canviar el dia de Nadal i, sobretot, de cara a Sant Esteve, jornada marcada pel pas d’un front atlàntic que podria deixar xàfecs a moltes comarques. Entre els dies 27 i 28 s’intueix  el pas d’un altre front moderadament actiu que regaria també molts punts de Catalunya. Malauradament, però, no es tracta de cap situació generosa pel que fa a pluges en el conjunt del territori que pugui fer pujar de forma notable els embassaments. Sí que beneficiaria, en canvi, els boscos i sembrats assedegats.

Per entreveure com podran ser els mesos de gener, febrer o març convé donar un cop d’ull als models estacionals de previsió.  Els de l’agència nord-americana NOAA anuncien un gener normal a l’est de Catalunya, però lleugerament més plujós cap a l’oest. El febrer i el març s’entreveuen  pròxims a la normalitat o lleugerament més secs a l’oest i el sud.

Malgrat que aquests pronòstics a llarg termini no serien especialment  desfavorables, convé no oblidar que  el gener i el febrer són estadísticament mesos poc abundants pel que fa a les precipitacions a Catalunya.

Comparteix a: