Fa dos anys la classe de 5è de l’Escola Nou Patufet va crear una cooperativa d’alumnes, una societat gestionada pels mateixos estudiants amb la col·laboració dels mestres. L’objectiu és potenciar l’emprenedoria dels alumnes a través de la simulació d’una empresa cooperativa amb la presa de decisions, la gestió social i econòmica i la valoració de l’activitat.
L’assemblea gestiona la Patucoop
Patucoop és el nom de la cooperativa dels alumnes del Nou Patufet. Van començar aquest projecte fa dos anys, quan cursaven 5è, i ara, a primer d’ESO, la iniciativa s’ha consolidat amb accions que han pensat i realitzat els alumnes. Funciona a través d’una assemblea quinzenal, en què s’han repartit els rols. La Lucía Villanueva és la presidenta i juntament amb la secretaria plantegen els temes que s’han de tractar. “Tenim els nostres estatuts, tothom té un rol, per decidir qualsevol cosa sempre és en assemblea, fem una votació”.
Aquests dies han de debatre sobre com planificar una recollida d’aliments per al Rebost Solidari de Gràcia. Han votat fer la recollida d’aliments fora dels murs de l’escola, en grups de quatre i als supermercats dels entorns. Ara, han d’acabar de parlar amb el Rebost Solidari i amb els punts que han triat per fer la recollida.
La cooperativa ja ha engegat algunes accions
“Ens va venir la idea i vam dir, doncs vinga, endavant, perquè són temps difícils i no sabíem com ajudar Gràcia“, assenyala la Lucía, que ha contactat amb els responsables del Rebost Solidari de Gràcia per coordinar-se, un projecte que amb la pandèmia s’ha desbordat. Un dels objectius de la cooperativa d’alumnes de l’Escola Nou Patufet és establir vincles amb el barri. De fet, ja han organitzat algunes accions, com una recollida de joguines o la confecció de mascaretes solidàries.
El Biel comenta que les mascaretes “les havíem de fer nosaltres i cadascú de nosaltres va portar material com ara màquines de cosir, fils, tela i llavors va sortir prou bé, sense ajuda d’adults”.
El Nou Patufet busca la relació amb l’entorn
El Nou Patufet intenta mantenir una relació estreta amb l’entorn del centre, per exemple, ha participat en la recollida de la memòria oral de la comunitat gitana de la Vila. També, amb iniciatives que interactuen amb la realitat, com la música en viu i l’Escola de rock. Ara, la cooperativa d’alumnes busca la manera de la relacionar-se i ajudar el barri i ja se’ls gira feina, també volen posar en marxa una pàgina web de Patucoop per comunicar totes les iniciatives i explicar qui són.