“1,2,3 … ja gira!”, és la frase que generació rere generació es repeteix davant el saltimbanqui de la floristeria del Mercat de la Mercè. El ninot, tot un símbol de Nadal al barri del Turó de la Peira, el va instal·lar la Teresa Fortuño fa 52 anys. Les obres a la façana del mercat i la pandèmia van impedir que el saltimbanqui fes tombarelles per festes en els darrers any. Però enguany hi ha tornat, en bona part per la insistència dels veïns.

El primer ninot va ser un mico

Tot va començar l’any 1970 amb un primer ninot que era un mico que donava voltes i duia un plàtan a la cua. “El mico només volia agafar el plàtan però no arribava mai. Els feia molta il·lusió als nens, als pares i inclús a mi perquè em divertia moltíssim”, recorda la Teresa Fortuño. La Teresina, tal com la coneixen al barri, va instal·lar aquest autòmat davant la seva floristeria per Santa Llúcia i amb el temps va esdevenir tota una tradició.

“Vam decidir posar-lo per aquestes dates que són tan maques i el vam anar posant, però es va deteriorar amb el temps i el vam haver de canviar”, comenta. Amb l’arribada dels Jocs Olímpics de Barcelona el van canviar per un pallasso, que va continuar girant cada Nadal fins que van arribar les obres a la façana del mercat i la pandèmia.

Un símbol de Nadal al barri

“El vam haver de canviar perquè amb les obres la façana ja no era la mateixa, vam haver de trobar un sistema nou com a base”, explica la Lidia Flores, una de les filles de la Teresina que ha agafat el relleu a la floristeria. Les floristes van aprofitar també per renovar l’aspecte del pallasso. “La gent ens demanava contínuament que el col·loquessin, era com si no fos Nadal si no hi era“, afegeix l’altra filla, Maria Teresa Flores.