Únicament uns 15 negocis han decidit no embarcar-se en l’aventura del nou Mercat dels Encants. La resta de comerciants han dit “sí” a un canvi que de mitjana els ha suposat una inversió de 35.000 euros.
Des de l’1 d’abril els venedors han pogut visitar les noves instal·lacions i veure com avancen les obres a les parades. 15.000 metres quadrats comercials per a 270 negocis que adoptaran la forma o de botiga o de parada, amb unes dimensions més reduïdes.
El 8 de juny és la data prevista perquè els Encants Vells tanquin. El 12 de juny obriran en fase de prova i el 14 en serà la inauguració. “Estem nerviosos per complir el calendari”, diu Diego Escámez, president de l’Associació de Comerciants dels Encants, i hi afegeix que també se senten “contents que, definitivament, podrem aparcar el debat sobre la nostra ubicació, ja era hora”.
Tota una vida lligada als Encants Vells
Enrere deixen moltes històries i vivències lligades, en molts casos, a més d’una generació. La Maria Teresa Pitarch Prats és propietària d’una parada d’accessoris per a mascotes amb 80 anys de trajectòria. “Era dels meus pares, i jo hi he treballat tota la vida”. A punt d’arribar a la jubilació, “ens hi quedarem un any perquè l’administració ens obliga a fer-ho però després plegarem, ja som grans”. Hi han hagut d’invertir 300.000 euros. “S’havia de fer, jo m’hagués quedat allà, sento molta nostàlgia”. El nou mercat li agrada però la parada que li ha tocat, a la planta baixa “és massa fosca, hem reclamat que ens posin més llum”. A tocar de la parada hi ha la Tere Tàsies. Ven productes de perfumeria i roba de nadó. Fa 30 anys que hi treballa i de la nova etapa diu que el millor és “la comoditat que guanyarem treballant en un lloc tancat, aïllat del fred, la calor, el vent o la pluja”. La part negativa, segons ella, és “l’horari, obrir a la tarda ens complica la vida als que treballem sols”. El mercat obrirà els dilluns, els dimecres, els divendres i els dissabtes de vuit del matí a vuit del vespre.
L’horari no és l’única novetat. El regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, ha explicat a BTV que la restauració serà un dels grans atractius per als visitants i compradors. “Hem ideat un ‘food street’ amb sis negocis de restauració amb menjar per emportar-se situats en una balconada amb bancs i barres per poder seure-hi”. L’oferta es completarà amb un restaurant d’accés lliure que podrà obrir de forma independent al mercat. D’altra banda els dos bars que ja existeixen als Encants Vells traslladen l’activitat al nou edifici. Estaran situats molt a prop de l’espai de subhasta amb 40 operadors que aniran variant. Un espai “viu” on, a banda de la venda de productes, “volem que els diumenges hi pugui haver activitats a les tardes, música, programació infantil”, explica Óscar Martin, cap d’estudis de l’Institut de Mercats Municipals.
Novetats amb què l’Ajuntament confia incrementar la xifra de visitants, que en aquest moment és de 90.000 persones de mitjana a la setmana. Una aspiració compartida pels propietaris dels negocis. El Rubén és copropietari amb el seu germà d’una botiga d’aixetes amb 40 anys d’història. “Tant de bo recuperem la inversió, venim il·lusionats i confiem també que l’esperit de l’antic mercat perduri, perquè venim els mateixos”, assegura. Álex Henche ha comprat tres mòduls, a 1.295 euros el metre quadrat. Ven accessoris per a vehicles de tota mena, “el temps dirà si el canvi ha valgut la pena. Tinc moltes ganes, és moment d’innovar”.