Amb motiu de l’aniversari de Louis Braille, el creador del sistema de lectoescriptura per a cecs, la Unió Mundial de Cecs (UMC) i l’ONCE, com a entitat part, celebren el Dia Mundial del Braille. Es tracta d’una data assenyalada per als 285 milions de persones al món que s’estima que són cegues o pateixen algun tipus de deficiència visual i que, gràcies al braille, tenen accés a la cultura, l’educació i la plena realització dels seus drets humans.

Tot i que el sistema braille està en ús des de fa gairebé 200 anys, des de les entitats asseguren que encara queda molt camí per recórrer en l’ús i l’accessibilitat d’aquest alfabet. Demanen a les institucions garantir l’autonomia de les persones cegues amb el correcte etiquetatge dels productes d’ús quotidià, com ara fàrmacs i productes de neteja i alimentació, i també amb la difusió de la informació destinada al públic en general.

Per celebrar l’aniversari, l’ONCE ha instal·lat una carpa a la plaça de la Mercè amb contes i màquines d’escriure per conèixer aquest l’alfabet. Durant el matí, s’han organitzat diferents activitats com ara una visita guiada a la originària Seu del Sindicat de Cecs de Catalunya i una representació teatral de la vida de Louis Braille. Durant l’acte s’ha llegit el Manifest del Dia Mundial del Braille a càrrec de l’escriptora Coia Valls i el periodista Guille Fernández.