L’oci nocturn al Poble-sec s’allarga durant tot el dia a l‘estiu, segons denuncia el col·lectiu Alerta Poble-sec, i la concentració de locals d’oci, bars, pubs musicals, discoteques i restaurants s’ha escampat més enllà del carrer de Blai. El veïnat denuncia incompliment d’aforaments a les terrasses i reclama mesures efectives contra el soroll. De fet, asseguren que cada cop hi ha més famílies del Poble-sec que estan marxant a viure a fora del barri.

Poble-sequins expulsats del seu barri pel soroll

“El carrer de Blai pacificat per passejar ha passat a la història i ara és només per a la gent de fora del barri, que ve a divertir-se”, explica a betevé la Carme Madrigal, veïna i membre d’Alerta Poble-sec i de la Xarxa Veïnal contra el Soroll (XAVECS), que assegura: “És un malson, la gent es ven els pisos, marxa d’aquí”. Exemple d’això és en Francesc Puértolas. Després de viure un any al Poble-sec en un pis que va comprar fa 20 anys per gaudir de la seva jubilació a Barcelona, ha decidit tornar a Berlín.

A Alemanya, diu Puértolas, sí que es posa la salut pública al centre i s’obliga els restauradors a complir la normativa que garanteix el descans dels veïns. “Aquí es responsabilitza els restauradors dels enrenous que hi pugui haver al carrer i a Barcelona sembla que hi ha impunitat total“. Per aquest poble-sequí exiliat, l’experiència de viure al carrer de Blai ha estat una pel·lícula de terror i assegura que Barcelona s’està convertint en una ciutat insofrible per culpa del soroll.

Les xarxes socials, plenes de queixes

El xivarri constant, els crits, la música alta i qualsevol altre tipus de manifestació festiva són la banda sonora als carrers del Poble-sec des de la tarda, durant tota la nit i també durant les primeres hores del matí. Així ho estan captant els veïns des de fa mesos amb els seus mòbils i ho han estat denunciant per les xarxes socials que estan farcides d’imatges que evidencien aquestes situacions. “En realitat, Blai és un petit Enric Granados i Nou de la Rambla va per camí de ser-ho“, explica el Guillermo Gutiérrez, veí del carrer Nou de la Rambla.

Hores i més hores de tapes, música i ambient festiu

A més del carrer de Blai, n’hi ha d’altres plens de locals d’oci i terrasses com són els carrers Nou de la Rambla, de Vila i Vilà, Salvà, Tapioles, Margarit o Poeta Cabanyes, entre d’altres. Una situació que s’ha agreujat els darrers anys amb la multiplicació de les terrasses i amb l’incompliment reiterat, segons Alerta Poble-sec, de la normativa que han de seguir aquests locals, tant en horaris de tancament, aforaments i en el control de les entrades i sortides silencioses dels establiments.

“L’horari més conflictiu és tot el dia a partir de dijous, quan comencen les festes universitàries i ja no es pot descansar”, assegura Gutiérrez. “Has de tenir taps molt bons inclús medicar-te si vols dormir durant la nit. Una nit que no acaba perquè els bars els obren a les 7 h i repesquen els usuaris de les discoteques que encara no la donen per acabada”.

El veïnat més afectat és conscient que no serà fàcil revertir aquest tipus de situacions. Però insisteix que el nou govern municipal hauria de començar per incrementar la vigilància a la zona “calenta” del Poble-sec amb més presència de la Guàrdia Urbana i d’agents cívics per evitar les concentracions de persones al carrer, a partir de la mitjanit.

Campanya d’inspeccions i mesures sonométriques

En resposta a les queixes dels veïns, l’Ajuntament ha assegurat que s’han fet mesures sonométriques, tant al carrer de Blai com al de Nou de la Rambla. Precisament en aquest carrer s’ha obert un expedient per molèsties sonores a un local, que haurà de resoldre-les si vol seguir obert.

El consistori també ha iniciat una campanya d’ inspeccions de terrasses a tots dos carrers, que han detectat alguns incompliments puntuals al carrer de Blai.