Tal com van acordar la Generalitat i l’Ajuntament, a partir de gener del 2018 la Model passarà a ser gestionada únicament pel govern municipal. Transformar aquest recinte penitenciari i dotar-lo de nous usos ciutadans no serà un procés immediat, però el consistori vol que els veïns comencin a disposar d’aquests espais ben aviat, encara que sigui amb petites dosis.  És el que anomenen usos immediats i consisteix a obrir espais del recinte progressivament al públic a través d’una programació estable d’activitats socials i culturals, i de les tres galeries que seran visitables a partir de l’any vinent.  Aquesta obertura es farà encara més visible durant el segon trimestre del 2018 a partir de tres actuacions, la urbanització provisional de la cruïlla Rosselló/Nicaragua, i l’adequació de la planta baixa de l’edifici del carrer d’Entença i dels tallers del carrer de Nicaragua.

Paral·lelament a l’obertura del recinte, durant el primer trimestre del 2018 també s’obrirà un procés participatiu per incorporar-hi les demandes dels veïns i les entitats, i s’actualitzarà el Pla director del 2009, que preveia, entre d’altres, una escola d’infantil i primària, una escola bressol, una residència i centre de dia per a la gent gran, un casal de joves i un poliesportiu. Això permetrà adaptar l’espai a les necessitats actuals del barri. La fase següent, ja el 2019, estarà dedicada a redactar els projectes constructius que s’hagin acordat per al 2020 poder començar les obres. El pressupost per cobrir tot aquest procés és de 4,9 milions d’euros, dels quals 1,4 són per garantir el funcionament de l’equipament, i la resta (3 milions), per començar les obres.

150 habitatges nous i més de 14.000 m2 d’espai verd

A banda del que es decideixi durant el procés participatiu i amb la tramitació del Pla director, l’Ajuntament ha anunciat la construcció de 150 pisos de lloguer assequible i que el recinte incorporarà, com a mínim, 14.000 m2 d’espai verd. També s’inclourà La Model Espai Memorial, un centre d’interpretació de la repressió i els moviments socials que inclourà activitats culturals i exposicions per conèixer la història de la presó i mantenir-ne viva la memòria popular.