Fins ara a Sarrià tothom creia que la finca de Can Ponsic havia estat un llegat del senyor Ponsic a la ciutat de Barcelona, amb la condició que s’hi fes un conservatori de música. L’Associació Veïnal de Sarrià, però, ha consultat l’Arxiu Municipal Contemporani de la ciutat i ha pogut constatar que als documents jurídics hi diu una altra cosa: la cessió, que es va fer el 1981, va ser incondicionada, i que s’hi fes una escola de música era només una recomanació. Això obre la porta a un possible ús de l’espai a les entitats de cultura popular de Sarrià, una vegada la Guàrdia Urbana deixi la casa per traslladar-se al nou edifici de l’avinguda de J. V .Foix l’any 2026.

Fer-hi un equipament de música era una recomanació

Jordi Bosch, de l’associació veïnal de Sarrià, va consultar l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona i el va sorprendre trobar-se un informe jurídic del propi Ajuntament que explicitava que no es tractava d’un llegat. “Deia que aquesta cessió mai no havia estat un llegat, sinó una cessió incondicionada, això avui en dia es diria una permuta“, explica Bosch, que afegeix “és per això que volem desfer aquest malentès, que s’hi fes un equipament de música era una voluntat del senyor Ponsic, però no era d’obligat compliment“. De fet, el senyor Ponsic va cedir la torre patrimonial al consistori l’any 1981, a canvi de la requalificació dels jardins de la finca, on va poder construir-hi sis blocs de pisos.

La cessió incondicionada va permetre al senyor Ponsic construir sis blocs de pisos als jardins de la finca

La cultura popular de Sarrià demana compartir Can Ponsic

Actualment, una part de l’edifici ja està destinat a l’Escola Municipal de Música, però s’ha quedat petita. A l’altra banda, hi ha la comissaria de la Guàrdia Urbana, que es traslladarà al futur edifici de l’avinguda de J. V. Foix amb la ronda de Dalt, el 2026. Descobrir que no és obligatori que tot l’edifici es converteixi en un conservatori de música obre la porta a les entitats de cultura popular, que fa anys que demanen un espai conjunt. “A Sarrià no tenim casa de cultura com a qualsevol altre barri i ja fa molts anys que busquem un espai gran com Can Ponsic, compartint igualment amb l’escola de música i, fins i tot, ampliant-la, perquè aquesta casa dona per això i molt més”, explica Núria Esteve, del de Drac Sarrià i dels Diables de Sarrià petits.

L’informe jurídic de l’Ajuntament especifica que Can Ponsic va ser una cessió incondicionada

Aquesta opció, però, deixaria fora els Castellers de Sarrià, perquè segons expliquen, l’edifici no és prou alt per als seus assajos. A més, la casa està protegida amb el nivell B i es podria modificar molt poc. L’Ajuntament, per la seva banda, creu que encara és d’hora per decidir el futur ús que es donarà a la meitat de l’edifici que quedarà buida quan se’n vagi la Guàrdia Urbana.