Els efectes cardiovasculars de la soledat, sobretot en persones grans, són similars a fumar un paquet i mig de cigarretes. I fer activitats culturals, com visitar una exposició, minimitza riscos de patir patologies greus i millora el benestar. Ho ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, en els primers minuts del Primer Simposi Internacional d’Arts i Salut, en què 300 professionals sanitaris i de l’àmbit cultural exploren els beneficis que té per al benestar i la salut la cultura.
Teatre terapèutic per a gent gran
A Barcelona ja s’ha posat en marxa diverses iniciatives que han demostrat avenços importants en pacients que han participat en activitats vinculades a les arts escèniques. Un exemple n’és el projecte Arts en salut intergeneracional, en què gent gran amb indicis de depressió han millorat després de participar en diverses activitats teatrals. Al projecte hi participen també estudiants de secundària de sis centres educatius amb la col·laboració dels equips de primària.
Activitats com aquesta serveixen per explorar les possibilitats que té l’art en la millora de la salut. Al congrés se n’analitzaran set que permetran obrir opcions terapèutiques noves de futur. Una de les entitats que hi participa és el MNAC, on es fa el congrés. El seu director, Pepe Serra, ha destacat una iniciativa feta en col·laboració amb el Campus Vall d’Hebron perquè dones amb estrès posttraumàtic es recuperin gràcies a visites al museu.
L’art ajuda el personal sanitari a superar la pandèmia
Un altre de les iniciatives citades és el Recuperart-19, que ha activat les visites culturals a vuit museus catalans de personal sanitari per recuperar-se de la sobrecàrrega i estrès generat durant la pandèmia. Els resultats són bons i, en aquest sentit, el conseller de Salut ha destacat que “ja és una evidència científica que l’art fa millorar la salut” i s’ha mostrat convençut que en un futur els professionals sanitaris “receptaran cultura com ara receptem medicaments”.