Una parella és, segons el diccionari, un conjunt de dues persones destinades a fer una activitat plegades. I, en ocasions, aquest objectiu comú pot ser la creació. És el cas de les Parelles artístiques, un projecte de la fundació Osonament que creu en el poder de l’art per tenir cura de la nostra salut mental.

La iniciativa, que arriba ja a la seva 16a edició, posa en contacte dos artistes que estableixen una relació horitzontal. La particularitat és que un dels membres de la parella té un diagnòstic en salut mental i l’altre no, però tots dos es lliuren a un intercanvi artístic que culmina amb la realització d’una obra. En la setzena edició del projecte s’han creat 68 obres d’artistes de sis comarques diferents que es van presentar al setembre en una exposició a la Fabra i Coats. Part d’aquest fons es pot visitar ara a la Casa Orlandai, en una mostra que s’allargarà fins al 28 d’octubre.

Penso que no hi hauria d’haver diferències entre una persona que té diagnòstic i una altra que no en té, el que importa és l’obra”
Mari Carmen Ruiz Enríquez

Recuperació i estigma

El projecte Parelles artístiques té un doble objectiu. D’una banda, afavorir la recuperació i la salut mental de les persones a través d’un procés artístic que ofereix a l’individu un llenguatge diferent al del seu diagnòstic i per tant li obre un espai expressiu segur i lliure de prejudicis. De l’altra, trencar l’estigma que envolta les persones que pateixen algun tipus de problema de salut mental i que afecta negativament la seva autoestima i la seva vida social i laboral. En aquest sentit, les exposicions artístiques que exposen les obres són un manera de visibilitzar les seves capacitats i així canviar la mirada de la societat.

Un diari transformador

La parella formada per les artistes Susana Rodríguez Lestón i Mari Carmen Ruiz Enríquez es van embarcar durant setmanes en la creació d’un diari, en què la Mari Carmen, usuària del CHM les Corts, es comprometia a fer una il·lustració diària que l’ajudés a diversificar el seu traç i superar el bucle d’inspiració en què es trobava estancada. El resultat van ser desenes i desenes de dibuixos d’estils i temàtiques molt variades.

Aprofitant el seu ofici de fotògrafa, la Susana va documentar cadascuna de les obres per conformar un collage de miniatures que conformen el retrat de les mans de la seva companya.

Mosaic de les obres que conformen el diari de Mari Carmen Ruiz Enríquez i Susan Rodríguez Lestón.