Aquesta nit es produirà el moment pic de la pluja d’estels fugaços dels Gemínids, que es va iniciar el dia 4 de desembre i s’allargarà encara uns quants dies més, fins al dia 16. Malauradament, tal com ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ l’astrònom de l‘Agrupació Astronòmica de Sabadell Albert Morral, la lluna plena dificultarà la visió dels estels fugaços i només podrem arribar a albirar els més brillants, els dèbils quedaran tapats. En aquest sentit cal recordar que la lluna cada dia sortirà una mica més tard al vespre, un fet que afavorirà que dijous o divendres tinguem unes poques hores de nit fosca, sense lluna, poc després de la posta de sol.

L’astrònom ha destacat que la pluja d’estels dels Gemínids és una de les més intenses de l’any, comparable les Perseides de l’estiu. Al llarg de l’any, però, se’n produeixen diverses, entre 20 i 30.

La pluja d’aquests dies va associada al pas d’un cometa que, quan va passar per l’espai, va deixar gran quantitat de restes: pedretes i partícules de sorra. Aquestes restes es desintegren en contacte amb l’atmosfera terrestre, es cremen i emeten luminescència. Morral ha destacat que la majoria no arriben a la superfície terrestre, tan sols els fragments més grans podrien arribar-hi de forma excepcional en forma de petits meteorits.

La lluna que dificultarà l’observació de la pluja de meteors té, com a valor afegit, que tornarà a ser especialment gran i brillant: una superlluna. L’astrònom recorda, però, que no arribarà a ser-ho tant com la seva precedent del mes de novembre. La imatge que il·lustra aquesta notícia correspon a la superlluna del mes de novembre, capturada per Miguel Jodas.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Albert Morral a ‘El matí de Barcelona‘: