Les estafes per internet o a través de trucades són habituals i cada vegada més, i els estafadors milloren els mètodes per fer-les més creïbles. Els Mossos d’Esquadra calculen que cada any hi ha fins a 100.000 intents d’estafa a Catalunya. Remarquen que l’única manera d’evitar els enganys és desconfiar i comprovar la veracitat de les trucades o dels correus electrònics.

Estafes en què se suplanten els bancs

Ens sona el mòbil i a la pantalla hi apareix el número de telèfon del banc que tenim memoritzat a l’agenda. Despengem la trucada i a l’altra banda de l’aparell, un estafador es fa passar per algun gestor de la nostra entitat bancària. Es tracta d’un engany que es fa mitjançant el mètode Bize. Els estafadors ens truquen a través d’internet i aconsegueixen suplantar la identitat del banc. Ara bé, els Mossos d’Esquadra recorden que sempre hi ha senyals que ens han de fer posar en alerta.

Xavier Ibarz, agent de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà, assegura que en aquests casos el que ens ha de fer sospitar és el tipus de preguntes que ens fan: si ens demanen codis PIN o claus”. Recorda que “el nostre banc ja ho té tot” i que, per tant, és imprescindible “no facilitar cap dada”. En aquests casos també recomanen no agafar la trucada i ser nosaltres mateixos els que truquem a l’oficina per explicar el que acaba de passar.

Desconfiar de correus o trucades que no esperàvem

Amb l’avenç de la tecnologia, les tècniques d’estafa per internet o per telèfon són cada vegada més sofisticades. Les més habituals són aquelles a través de les quals ens envien un correu electrònic amb un enllaç per clicar. És el que es coneix com el “phishing”. La policia insisteix que l’única manera d’evitar-lo és desconfiar sempre de tot allò que ens arriba, sobretot si no ho esperem. Ibarz insisteix que “si físicament tots tenim clar que no obrim la porta a desconeguts i que no li donem les nostres dades a persones pel carrer, amb el telèfon mòbil tampoc no ho hem de fer“.

Els Mossos calculen que a Catalunya cada any hi ha fins a 100.000 temptatives d’estafa via trucada, correu electrònic o missatge de WhatsApp. En la majoria dels casos, no és fàcil que la policia pugui identificar-ne els autors. Ara bé, davant de qualsevol sospita que s’ha estat víctima, els Mossos posen a disposició dels ciutadans aquest correu electrònic: internetsegura@gencat.cat.