Josep Baselga

El prestigiós oncòleg barceloní Josep Baselga ha mort aquest diumenge als 61 anys víctima de la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, un trastorn neurològic degeneratiu, segons ha confirmat el diari ‘La Vanguardia’. Instal·lat als Estats Units, havia estat director mèdic de l’hospital Memorial Sloan Kettering de Nova York i des del 2019 era director de l’Àrea d’Investigació i Desenvolupament d’Oncologia de la farmacèutica britànica AstraZeneca.

Un visionari de l’oncologia

Referent internacional en la recerca de nous tractaments contra el càncer, sobretot de mama, es va dedicar al desenvolupament de fàrmacs i l’estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència, fins a esdevenir líder en el desenvolupament clínic de diversos agents nous. Va rebre nombrosos premis, entre els quals el 2016 el Premi Internacional Catalunya, juntament amb dos oncòlegs catalans de prestigi internacional com Manel Esteller i Joan Massagué. Professionals de la salut com el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, han lamentat la mort de Baselga: “Era un visionari de l’especialitat”, ha afirmat en un tuit.

Nascut a Barcelona l’any 1959, Baselga es va llicenciar en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona i va obtenir el grau de doctor el 1992. Entre 1996 i 2010 va dirigir el Servei d’Oncologia Mèdica i va fundar el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) de Barcelona. Del 2010 al 2012 va ser cap de la Divisió d’Hematologia / Oncologia, director associat del Centre de Càncer de l’Hospital General de Massachusetts a Boston i professor de Medicina a l’Escola de Medicina de Harvard. El 2013 va passar a ser director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York, considerat com el millor centre en recerca oncològica del món. El setembre del 2018 va haver de dimitir després de destapar-se que havia ocultat importants ingressos econòmics procedents de companyies farmacèutiques i biotecnològiques. Des de principis del 2019 dirigia l’àrea d’I+D contra el càncer de la multinacional AstraZeneca.