La clínica geriàtrica Coroleu tancarà a finals d'any. Segons el Servei Català de la Salut, els gestors han comés irregularitats administratives i, per aquest motiu, no gestionaran el centre fins al 2013 com estava previst. L'empresa gestora, però, diu que aquestes irregularitats ja s'ha solucionat i no entenen perquè no poden continuar amb la gestió del centre. La Mati és veïna de Sant Andreu i, des de fa 12 anys, és voluntària de la Clínica Coroleu. Ella s'encarrega d'entretenir i ajudar els malalts o d'acompanyar-los a les visites mèdiques externes. Però, també sap què és tenir un familiar ingressat a la Coroleu i venir-hi a visitar-lo. Com ella, són molts els andreuencs que, dia rere dia, s'apropen a fer companyia als malalts residents a la clínica. MATILDE DEPUI, voluntària "La majoria són gent gran, si tenen el seu marit o la seva dona, ells s'ho combinen per poder venir aquí, donar-los-hi el dinar o fer-los companyia... llavors, es trobarien que si és lluny, quan ja tens una edat, és un tros molt llarg." De fet, la Clínica Coroleu és l'únic centre residencial geriàtric amb servei de cures pal·liatives i equips de suport per a l'atenció domiciliària que hi ha a Sant Andreu. Uns serveis que desapareixeran a finals d'any. Segons el Servei Català de la Salut, els gestors de la clínica no continuaran dministrant els serveis socio sanitaris públics perquè han comès irregularitats administratives greus. La direcció del centre, però, diu que ja shan solucionat. El centre es va adonar que hi havia una anomalia de 40.000 euros en la facturació a causa d'un problema informàtic i ho van corregir. La seva sorpresa va ser quan el CatSalut els va notificar que els retirarien la concessió el proper any. ANTONIO LÓPEZ, administrador "Al mes de juliol rebem que això s'arxiva, pensem ja ho han entès, ja està. Però 5 dies després, 29 de juliol, rebem conforme ens cancel·len l'acord. No tenim cap explicació. Pensem que hi ha o una mà negre o que hi ha una sanció en coberta." Segons el CatSalut, no hi ha marxa enrere. Al gener, els pacients seran traslladats a d'altres proveïdors sanitaris de la zona nord de Barcelona. La Generalitat també garantirà que els nous gestors que guanyin la concessió pública subroguin els 60 treballadors. CARME BERMÚDEZ, delegada de Personal de la CGT "Nosaltres com a afectats i com a treballadors no tenim cap notícia de què CatSalut ens vulgui o ens pugui reubicar a cap lloc. En aquest cas no tenim cap comunicació oficial." Treballadors i familiars no es rendeixen. Diuen que continuaran recollint signatures i manifestant-se cada dijous perquè la Coroleu no desaparegui al desembre.

Aquest migdia, els membres de la plataforma Salvem la Coroleu s’han tornat a manifestar davant del centre. Demanen al CatSalut que reprengui el concert econòmic amb la clínica, perquè diuen que la retirada de la subvenció pot generar unes pèrdues d’1,8 milions d’euros.

Segons expliquen els membres de la plataforma, els problemes van començar el juliol arran “d’unes irregularitats menors detectades pel CatSalut i esmentades per la mateixa direcció del centre”. L’empresa gestora del geriàtric va intentar solucionar el problema generat per “un error informàtic del sistema que registra les altes i les baixes dels usuaris”, però l’administració catalana va decidir cancel·lar el concert econòmic amb el centre.

Segons la plataforma, el tancament del geriàtric suposaria el trasllat dels 74 pacients i l’acomiadament dels 50 treballadors.