Set desfibril·ladors com aquest s'han instal·lat a la zona central de les andanes del metro. A l'interior d'una caixa transparent, estan situats al costat de l'intèrfon d'emergències de TMB. Això és així perquè, abans d'utilitzar el desfibril·lador, l'usuari ha de prémer el botó de l'intèrfon i així el centre de control del metro avisa el servei d'emergències 112. Després, l'aparell ja es pot extreure i els usuaris poden seguir les instruccions. JOAQUIM FORN, president del TMB "Es tracta d'aparells senzills, que pot utilitzar qualsevol viatger del metro encara que no tingui coneixements específics de medicina. La gran avantatge d'això és que qualsevol persona el pot utilitzar." A banda de l'estació d'Universitat també s'han equipat amb desfibril·ladors les estacions d'Espanya, Catalunya i la Sagrera, de la Línia 1, que són les més utilitzades. La iniciativa, de moment, és una prova pilot però la intenció de TMB és estendre aquests aparells a tota la xarxa del metro. JOSEP BRUGADA, president de l'Associació Barcelona Salut "Ningú no s'estranya de veure extintors a tots els entorns i ara ens hem d'acostumar a veure desfibril·ladors com si fos mobiliari urbà per intentar salvar la vida a una persona si és necessari." El programa Barcelona, ciutat cardioprotegida va començar el desembre de 2013 i des d'aleshores ja hi ha un centenar de farmàcies que disposen d'un desfibril·lador semiautomàtic. Al setembre, engegaran les proves pilot als mercats. El de Sants i els Encants seran els primers a tenir-ne però de moment encara no se n'ha signat el conveni.

Dins el marc del programa Barcelona, ciutat cardioprotegida, impulsat per l’Associació Barcelona Salut, el metro ha començat a incorporar a les andanes desfibril·ladors semiautomàtics per evitar morts sobtades per aturada cardíaca.

De moment s’han començat a instal·lar els aparells a les estacions d’Espanya, Catalunya, Universitat i la Sagrera, de la Línia 1, que són utilitzades per 280.000 persones cada dia. Més endavant, i en funció dels recursos disponibles, s’anirà ampliant a la resta d’estacions de tota la xarxa de metro.

Els aparells estan dins unes caixes transparents a la zona central de les andanes i al costat d’un intèrfon d’emergències. Els desfibril·ladors tenen un funcionament senzill per tal que el pugui utilitzar qualsevol persona encara que no tingui coneixements mèdics. En cas d’emergència l’usuari ha de prémer el botó de l’intèrfon SOS abans d’extreure el desfibril·lador i seguir les instruccions. Immediatament el centre de control del metro avisarà la central d’emergències per enviar els serveis mèdics fins a l’estació.