L’escurçament de llum es fa especialment evident des de finals d’agost. Ho noten els més matiners, que no comencen a entreveure les primeres llums de l’alba fins a quarts de vuit i no veuen sortir el sol fins pels volts de les vuit. A la tarda també apreciem força la reducció de les hores de llum: aquests dies el sol es pon pels volts d’un quart de vuit del vespre i és nit fosca abans de les vuit.

Des del solstici d’estiu, el 21 de juny, hem perdut tres hores i 50 minuts de llum solar. La pèrdua de llum es produeix a un ritme aproximat d’una mica més de dos minuts i mig cada dia, un fet que implicarà que acabem l’octubre amb qautre hores i 45 minuts menys de llum que el dia que vam entrar a l’estiu. El 31 d’octubre el sol traurà el nas per l’horitzó marítim de la ciutat a les 7. 21 h i es pondrà a les 17.47 h de la tarda.

Cal recordar, a banda, que diumenge el 29 d’octubre passarem a l’horari d’hivern i  quan siguin les 3 h caldrà endarrerir una hora el rellotge. El canvi implicarà que el dissabte 28 d’octubre sigui nit fosca pels volts d’un quart de vuit del vespre i que, l’endemà, ho sigui pels volts d’un quart de set.

Un altre element directament lligat amb l’escurçament del dia és l’altura solar. El dia que va entrar l’estiu el sol feia -al migdia- un angle de 72 graus amb l’horitzontal. Aquella jornada els raigs solars incidien molt directament en la superfície i l’ombra que projectaven va ser la més curta de tot l’any. Des de llavors l’angle solar ha disminuït notablement: aquests dies és tan sols de 42 graus.

El sol continuarà perdent altura fins al dia del solstici d’hivern, enguany el 21 de desembre, jornada en la qual farà un angle de només 25 graus al migdia i tindrem  nou hores i 11 minuts de llum solar, sis menys que el dia que va entrar l’estiu.