Actes com aquest poden costar una multa de 30 euros. Ara, l'Ajuntament vol que es puguin canviar per hores de treball en benefici a la comunitat. Per això, ha activat 1.170 places per fer tasques socials en gairebé 300 equipaments com biblioteques, residències per a gent gran o centres cívics. La iniciativa s'adreça sobretot a menors amb faltes lleus. JOAQUIM FORN primer tinent d'alcalde "Creiem que té un valor pedagògic important, pagar la multa quan te la paga el teu pare ni te n'assebentes i en canvi si has de fer un treball durant les teves hores de lleure doncs és una cosa que recordes i que a la llarga ajuda a saber respectar les normes" Les hores de prestació del serveis es calcularan en funció del salari mínim interprofessional dels treballadors no qualificats temporals. Per exemple, una sanció de 30 euros per beure alcohol a la via pública es podrà substituir per 6 hores de treball, una multa de 75 euros per orinar al carrer, per 15 hores de treball i una de 750 euros per pintar grafits es podrà evitar amb 148 hores. Al carrer, la iniciativa sembla positiva, tot i que també hi ha qui tem que s'acabi traduint en una reducció de contractes laborals en aquests equipaments. BERNAT JAMAL "Està bé, és una bona iniciativa però clar sempre està el punt aquest de que no es converteixi en treballadors gratuïts" ROGER FALGAÇ "Jo penso que està bé perquè així la gent suposo els menors que moltes vegades no ho podrien pagar i ho acabarien pagant els seus pares farien una feina i els hi quedaria molt més gravat" L'Ajuntament de Barcelona assegura que el decret té un objectiu educatiu i pretén conscienciar les persones que han comès un acte incívic.

Per primera vegada l’Ajuntament presenta un catàleg amb les diferents tasques que pot realitzar un infractor si vol evitar una multa. L’objectiu és educatiu i pretén conscienciar les persones que cometen un acte incívic del perjudici que han causat. Per exemple: una sanció de 75 euros per realitzar les necessitats fisiològiques al carrer es podrà substituir per 15 hores de treball, o una multa de 750 euros per pintar grafits es podrà evitar amb 148 hores de feina no remunerada.

Les hores de prestació del servei es calculen en funció del salari mínim interprofessional dels treballadors no qualificats temporals. Un dels requisits per acollir-s’hi és que la persona ha d’haver viscut a la ciutat en el moment en què va cometre la infracció o hi viu quan sol·licita participar d’aquesta iniciativa.

Treballs a 295 centres de la ciutat

Els infractors podran treballar a qualsevol districte de la ciutat. Hi ha places a biblioteques, casals, centres cívics i residències per a la gent gran, entre d’altres. En funció de la disponibilitat, l’incívic podrà triar fer la feina prop de casa.

Segons el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, “la sanció pot ser més que un instrument retributiu i de càstig”. Forn assegura que aquesta mesura va adreçada especialment als joves i que serveix per “prendre consciència” de l’acció comesa i assumir que s’han equivocat.