Després de cinc mesos de treva, les més de 30 persones que ocupen la coneguda com a Casa Àfrica, al Gòtic, estan a les portes d’un segon desallotjament. Aquest dimecres, 6 d’abril, podrien fer-los fora del número 37 del carrer de la Canuda, un edifici que han convertit en la seva llar, i en la de molts migrants que arriben a Barcelona. “L’alternativa és viure al ras”, critica Adama Balde, membre de Casa Àfrica.

L’amenaça de desallotjament ja els va arribar a la tardor ─programat per al 4 de novembre─ però van aconseguir esquivar-lo gràcies a la pressió veïnal i l’Ajuntament i la propietat, l’Escola d’Hoteleria i Turisme CETT, van avenir-se a iniciar una negociació per trobar-los una sortida. Ara bé, el col·lectiu Resistim al Gòtic critica que el procés ha sigut “un cúmul de despropòsits” i el resultat ha estat la nova ordre de llançament.

El moviment veïnal retreu al consistori “irresponsabilitat i deixadesa” perquè, diuen, no s’hi ha implicat fins a l’últim moment, i denuncia que la propietat s’ha negat a parlar amb els qui ocupen la finca. Mentrestant, l’Ajuntament assegura que ha requerit al CETT ajornar la segona ordre de desnonament i no n’ha obtingut resposta. Amb tot, veïns i afectats es preparen per aturar el llançament al portal: “El pararem perquè no podem tolerar que s’executi en plena ressaca de la pandèmia”, insisteix Martí Cusó, de Resistim al Gòtic.

La Casa Àfrica, un projecte d’acollida per a migrants

Després de passar pels barris de la Bordeta i el Poblenou, fa més de dos anys que Casa Àfrica s’ha fet un lloc al Gòtic. Es tracta d’un projecte impulsat pels mateixos migrants que hi viuen: l’han convertit en un punt d’acollida per als qui arriben a Barcelona de Àfrica i no tenen on anar. La majoria són joves sense papers que, mentre no poden regularitzar-se, treballen de repartidors per Glovo amb la llicència d’un tercer.

Els membres de Casa Àfrica esperaven que fos el consistori qui els ajudés a formalitzar la iniciativa: “Que realment poguéssim convertir-la en un espai on es pugui descansar i els migrants puguin trobar la pau“, relata Balde. Davant d’un escenari cru, ells i dues famílies amb menors de l’edifici fan una crida al veïnat perquè aquest dimecres es planti al carrer de la Canuda i pressioni perquè puguin quedar-se al barri.

Segon desallotjament Casa Àfrica
Adama Balde al menjar d’un dels pisos de Casa Àfrica
Comparteix a: