Amb la mirada posada en les eleccions europees, centenars de persones del sector sanitari s’han concentrat davant del Parlament català per defensar una sanitat pública de qualitat i contra la mercantilització de la salut. La manifestació, que ha començat al Parc de la Ciutadella, ha aplegat prop de mig miler de persones i ha acabat a la plaça de Sant Jaume, on s’han unit membres del moviment d’estudiants ecologista Fridays for Future.
La intenció dels professionals del sector és negociar amb els grups parlamentaris europeus, de cara a les eleccions del maig, perquè assumeixin un compromís per evitar polítiques neoliberals privatitzin la sanitat. Marta Carrera, membre de l’Associació Catalana per a la Defensa de la Sanitat Pública, assenyala que la protesta és per pressionar els polítics, sobretot els governants de la comunitat europea, que són els responsables d’impulsar lleis “que permeten l’entrada de multinacionals privades als serveis públics i la sanitat és un dels més sensibles”.
Externalització generalitzada al SEM
Pel que fa a la situació catalana, els treballadors del Sistema d’Emergències Mèdiques han denunciat que només un 10 % de la plantilla del SEM està contractada directament per l’Administració. Expliquen que la gran majoria del personal està externalitzat a altres empreses i critiquen que aquestes condicions impliquen “recursos que desapareixen del sector en forma de beneficis privats”. Així ho ha denunciat Eduard Segura, tècnic sanitari i treballador del SEM subcontractat per Egara, que indica que com a col·lectiu se senten infravalorats i indica que “tot el que sigui una millora per al servei serà una millora per a la ciutadania”.