Un estiu més, les 18 guinguetes de la platja podran vendre begudes més enllà de la terrassa fins arran de mar. La mesura, implantada l'any passat, es torna a recuperar per dissuadir la venda ambulant a la sorra. Una iniciativa que valoren positivament els propietaris de xiringuitos per fer front a la competència dels llauners. SUSANA CASANOVAS, encarregada d'una guingueta "Nosaltres seguim uns protocols de seguretat i d'higiene. Al final el problema de la venda ambulant és aquest. Qui m'assegura per on ha passat aquest gel?" "La Guàrdia Urbana reservarà per a aquesta temporada 60 agents per a la lluita contra la venda ambulant. Frenar els llauners és la prioritat municipal per aquest estiu". JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "Comprar a les persones que exerceixen la venda ambulant té un impacte negatiu a la nostra economia i al comerç. Tornem a apel·lar a la corresponsabilitat de tota la gent. En aquest sentit, aquest estiu incrementem gairebé un 50% el dispositiu contra la venda ambulant." Per tercer any consecutiu, s'aposta pel grup de platges, 90 agents de la Guàrdia Urbana uniformats i de paisà que donen cobertura a tota la façana marítima. Patrulles preventives que es mouen amb quads o bicicleta per a una acció més ràpida. De fet, el 2012 van aconseguir rebaixar un 15% els furts a la platja, que van tornar a caure un 8% l'estiu passat. La vigilància es reforça per terra, però també per mar. A la llanxa semirígida de la Guàrdia Urbana s'hi sumarà enguany una embarcació més. No hi ha treva tampoc aquests mesos en el servei de neteja, amb un 7% més d'efectius, en especial a les zones amb més concentració de turistes i, evidentment, a les platges.

L’operació Estiu està activada des del 31 de maig, i s’allargarà fins al 28 de setembre. Durant aquest període, es reforçaran de forma coordinada els serveis municipals i augmentarà la presència dels cossos policials als carrers més transitats de la ciutat. En aquest sentit, es desplegaran dispositius específics en esdeveniments puntuals com el Sónar o el Grec. En el cas de les festes majors i concerts, s’instal·laran prop de 400 limitadors acústics.

Es destinaran 90 agents, els mateixos que l’any passat, al Grup de Platges, un grup operatiu dedicat a mantenir la tendència a la baixa del nombre d’actes delictius realitzats al litoral barceloní. Els serveis de neteja també s’han reforçat, i els bombers es troben ja en la campanya forestal d’estiu. El transport públic també jugarà un paper clau en l’operació Estiu. Hi haurà més autobusos a les línies que passen per les platges, i el metro quedarà obert tota la nit per la revetlla de Sant Joan, la Festa Major de Gràcia i La Mercè.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha anunciat que l’Ajuntament ha comprat una barca nova per reforçar la vigilància des del mar i ha remarcat la importància que tenen les guinguetes de platja, que “combaten la venda ambulant” i ofereixen un servei als banyistes.

Els Serveis Socials mantenen activada automàticament la fase preventiva dels protocols d’actuació per onada de calor. Entre el 15 de juny i el 31 d’agost quedarà activada la segona fase preventiva, que servirà per divulgar les mesures per evitar els efectes de la calor en els col·lectius vulnerables.