Salvament Marítim ha recuperat els cossos dels dos tripulants del pesquer accidentat aquest dilluns al port de Barcelona després del xoc amb un buc rus. Aquest dijous, el robot submarí Comanche (ROV) va trobar aquest dijous el cadàver d’un primer mariner, el ciutadà marroquí de 34 anys,  a 160 metres de profunditat,  a tocar d’El Fairell, el vaixell enfonsat. Un cop localitzat, el ROV va recuperar el cos mitjançant un cistell i l’ajuda de submarinistes de Salvament Marítim.

En el cas del segon tripulant, el pescador d’origen senegalès de 37 anys, ha estat localitzat a les 2 h, a 37 metres d’on es va trobar el primer cos i a la mateixa profunditat. Salvament Marítim ha utilitzat el mateix dispositiu per treure’l de l’aigua i, tot seguit, una embarcació del GEAS de la Guàrdia Civil (Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques) l’ha traslladat a les instal·lacions del Servei Marítim Provincial per procedir a l’aixecament del cadàver.

Segons ha explicat Juan Ortiz, el capità del buc Clara Campoamor, encarregat de la recerca, els dos cossos estaven al fons del mar i força a prop l’un de l’altre. El capità ha atribuït una part a la sort i l’altra als “mitjans molt avançats” de què disposen el fet que s’hagin pogut localitzar els dos mariners tan ràpidament.

Segons Ortiz, cap dels dos pescadors no duia armilla salvavides en el moment de l’impacte i el pes de la roba i de les botes d’aigua els podia haver empès  cap al fons del mar. El capità també ha explicat que el vaixell està “completament destrossat” i creu que el més probable és que no es refloti. Salvament Marítim afirma que la decisió de reflotar El Fairell depèn de l’armador del pesquer, no de les autoritats portuàries de la ciutat.

El Clara Campoamor tornarà aquest dissabte cap a Cartagena, on té el port base, després de descarregar al matí el robot Comanche i la cabina que ha servit per controlar-lo. Aquest equipament viatjarà també dissabte amb transport terrestre fins La Corunya. 39 persones han participat des de dimecres en l’operatiu de rescat a bord del buc de Salvament Marítim, mentre que la tripulació fixa és de 14 persones.

Investigacions en marxa
Paral·lelament, el capità i el primer oficial del vaixell mercant rus Midvolga 2, els principals responsables de l’embarcació, declararan aquest divendres davant del jutge per un delicte d’imprudència. El Jutjat d’Instrucció 19 de Barcelona ha obert diligències per aclarir com es va produir l’accident i per esbrinar,  també, qui és el propietari del buc rus i la companyia d’assegurances del vaixell.