L’Ajuntament de Barcelona actuarà a la llosa de Sant Antoni de forma provisional abans que en comenci la reforma definitiva. En concret, s’hi instal·laran quatre espais per fer-hi activitats veïnals cada dia de la setmana, –batejats pel consistori com àgores– als dos trams de llosa que hi ha a la ronda de Sant Antoni, entre Comte d’Urgell i Casanova.
El govern Colau-Collboni ja ha tret a concurs la instal·lació de les quatre àgores, per un import total de 241.000 €, amb l’objectiu que puguin començar a funcionar aquest maig del 2022 i fins quan s’iniciïn les obres per retirar la llosa. Segons el document de licitació, hi haurà dos tipus diferents d’àgores: dues de diàries (amb activitats cada dia) i dues d’eventuals (que es muntaran i desmuntaran en funció de si s’organitza algun tipus d’activitat puntual addicional).
Què es farà a les àgores de la llosa?
Com que les àgores no tindran caràcter permanent, l’Ajuntament ha optat per fer-les amb taules, cadires i un altre tipus de mobiliari que es posarà al carrer cada dia abans de començar l’horari d’activitats, i es recollirà i es guardarà dins d’una guingueta un cop hagin acabat.
- àgores diàries: n’hi haurà dues (una entre Urgell i Riera Alta, i l’altra entre Riera Alta i Casanova) amb activitats que es faran cada dia de la setmana. Una de les àgores diàries se centrarà en activitats infantils i juvenils, mentre que l’altra s’adreçarà a activitats per a adults. Tot i que l’horari encara pot canviar, l’Ajuntament preveu que els espais d’activitats diaris funcionin de 12.30 a 20 h.
- àgores eventuals: també n’hi haurà dues (una a cada tram) i, en aquest cas, només es muntaran si entitats de Sant Antoni o del Raval tenen alguna activitat addicional a desenvolupar.
A favor de recosir els barris
La dinamització de la llosa de Sant Antoni amb les quatre àgores d’activitats arriba després de mesos de queixes i reclamacions dels veïns i les entitats de l’Eixample i de Ciutat Vella per reanimar un espai que està buit des del 2018, quan es va retirar l’estructura de l’antic mercat provisional de Sant Antoni. Tot i que el mateix any ja s’havia pactat un projecte de reforma definitiva amb els veïns, el govern Colau d’aleshores va guardar el projecte a un calaix.
Des d’aquell moment, les entitats del territori han reclamat algun tipus d’actuació provisional a la llosa, sobretot, per recosir els dos costats de la ronda de Sant Antoni (els barris de Sant Antoni i del Raval) i per evitar que s’hi facin altres activitats com el conegut com el “Mercat de la misèria”.
Veïns i comerciants veuen bé la mesura provisional
Ara, un cop coneguda la proposta del govern municipal de muntar les àgores d’activitats, les entitats celebren que es faci una actuació provisional a la ronda. Xavier Caballé (Fem Sant Antoni) aplaudeix la iniciativa i considera que “demostrarà que s’ha de pacificar aquest espai perquè hi hagi vida veïnal”. Per la seva banda, Toni Olivella (Plataforma d’Afectats per la Llosa) també es mostra satisfet amb la instal·lació de les àgores, tot i qüestionar que “241.000 € per unes activitats que duraran uns mesos fins que comencin les obres ens semblen massa diners”.