Té un nom difícil de recordar, APOE E2, i si hi és present, agreuja les probabilitats de patir un vessament cerebral. Els portadors d'aquest gen tenen una predisposició major a tenir ictus més greus que altres pacients. Per tant, tenen més risc de quedar incapacitats o fins i tot morir en cas de patir hemorràgies d'aquest tipus. És una de les conclusions d'un estudi internacional en què han participat especialistes de l'Hospital del Mar. Els investigadors han analitzat l'ictus en persones de més de 55 anys. En total hi han participat uns 1.900 pacients. Tenint en compte que encara no hi ha tractament específic per al vessament cerebral, la utilitat del descobriment és, de moment, de caire preventiu. En el futur es podria utilitzar la informació per fer una vigilància més activa en els malalts.

L’ictus, també conegut com feridura o embòlia, està causat per una alteració en la circulació sanguínia al cervell. Els símptomes d’aquesta malaltia varien en funció de la salut del pacient i de la zona afectada. En la majoria de casos, el vessament cerebral dura menys d’una hora. L’hemorràgia pot causar seqüeles de diversos graus.

Les hemorràgies cerebrals són un tipus d’ictus en què es trenquen les artèries a causa d’un augment de la pressió o per una malformació. Com a conseqüència, la sang es vessa en el cervell i provoca danys.