Només dues cicatrius d'entre 5 i 10 centímetres a l'abdomen. És tot el rastre que deixa una tècnica pionera de l'Hospital Clínic que permet extreure un ronyó d'un donant viu a través de la vagina. Fins ara calien fins a cinc incisions. Segons els doctors, l'operació és cent per cent segura i no té cap tipus d'efecte secundari. Algunes pacients ni tan sols no han necessitat analgèsics. ANTONIO ALCARAZ, cap del servei d'Urologia de l'Hospital Clínic "Las ventajas son básicamente una más rápida recuperación, menor dolor y una ventaja estética absoluta." La tècnica ja s'aplicava per extirpar tumors o ronyons de donants cadàver. Fa dos anys, però, l'Hospital Clínic la va adaptar als donants vius. Des d'aleshores 32 dones s'han sotmès a operacions d'aquest tipus. Una d'elles, la Concepción, que el maig va donar un ronyó al seu marit. Amb molt humor explica que només va estar-se dos dies a l'hospital. CONCEPCIÓN JIMÉNEZ "Muy bien, no me han dado nada. Me dieron un paracetamol me parece porque me echaron en seguida. No sé si es por los recortes o qué pero solo me dieron un yogur." La tècnica també té versió masculina, desenvolupada en aquest cas als Estats Units, i que permet extreure el ronyó a través del melic. Al Clínic, el mètode ja s'ha aplicat a cinc homes.

L’extracció dels ronyons a través de la vagina és una tècnica pionera de l’Hospital Clínic. Fins ara, s’aplicava per extirpar tumors o ronyons de donants cadàver. Fa dos anys, però, el centre barceloní la va adaptar als donants vius. Des d’aleshores, 32 dones s’han sotmès a operacions d’aquest tipus. Segons ha explicat avui en roda de premsa el cap del Servei d’Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, les intervencions són mínimament invasives i deixen dues cicatrius de 5 i 10 mm. A més, l’operació és segura i no té cap tipus d’efecte secundari.

La tècnica també té versió masculina, desenvolupada als Estats Units, en què la incisió es fa únicament al melic.

Els responsables del Clínic esperen que la nova tècnica faci augmentar el nombre de donants vius de ronyó, ja que en minimitza les molèsties i els efectes secundaris.

Els resultats de les operacions s’han publicat a la revista ‘European Urology‘.