Quarts de deu del vespre i sensació de molta xafogor. És el moment d'obrir portes i finestres per aconseguir refrescar la casa. Una situació que es repeteix en moltes llars on no tenen aire condicionat... I malgrat tot, a les onze de la nit la temperatura a dins de casa encara és de 28 graus. EDITH ARNOLD "Por la tarde, en cuanto ya no da el sol abrimos todo, las puertas, las ventanas, pero últimamente como hay tanta humedad casi que no baja la temperatura e incluso cuesta dormir." La temperatura idònia per dormir és al voltant dels 24 graus. Si fa més calor, adormir-se és més complicat, el son és menys profund i per això s'acaba descansant menys. El culpable de tot plegat: mig grau de temperatura! ROBERT CILVETI, doctor especialista en trastorns del son "Quan nosaltres anem a dormir ens cal perdre mig grau de temperatura. Aquest mig grau de temperatura és fàcil de perdre quan el clima és bo, quan la temperatura és fresca, però si fa molta calor, desprendre's d'aquest mig grau de temperatura interna, de temperatura corporal, és molt complicat." Amb temperatures per sobre dels 30 graus durant el dia, la nit és el millor moment per sortir al carrer... ÀLEX REINA "Està sent horrible aquests dies. Tant a casa com al carrer és brutal. Sortir només per la nit. Impossible durant el dia." ESPERANÇA PÉREZ "Fa una calor molt enganxosa. Estàs tot el dia suant massa. A casa, aquesta nit jo no podia ni respirar, vull dir que ha sigut molt horrorós." I la situació continuarà així...fins divendres!

Descansar correctament a les nits és molt important pel bon funcionament del nostre cos, però aquests dies és només privilegi d’uns quants. Els experts asseguren que la temperatura de confort per dormir és entre 24 i 26 graus, una temperatura que a moltes cases és superior aquests dies. Si se supera i hi ha molta xafogor, costa que el cos  es temperi i baixi el mig grau que les persones perden quan dormen i que permet descansar amb normalitat.

El doctor Robert Cilveti, especialista en trastorns del son assegura que “el que fa la temperatura alta és fer-te despertar moltíssimes més vegades. Tens un son poc reparador, més superficial. Tens la sensació que no estàs descansant bé. No només és que costi adormir-se sinó que el son no és tan profund com normalment”.

Algunes recomanacions

1 –  El més important és preparar l’habitació on hem d’anar a dormir. Cal posar l’aire condicionat una estona abans per tal de tenir una temperatura adequada, i si això no és suficient, es pot utilitzar un temporitzador per fer funcionar l’aire condicionat durant la nit.

2 – Col·locar un ventilador prop del cap, les mans o els peus pot ser molt útil per fer baixar la sensació de calor ja que aquestes parts del cos ens ajuden a perdre temperatura.

3 – Dormir a les habitacions més baixes de la casa, en cas que l’habitatge tingui més d’una planta. Les habitacions més fredes són les que estan orientades cap al nord i cap a l’est.