L'activitat a les farmàcies s'ha desenvolupat avui amb normalitat. El sistema informàtic, a diferència de quan es va començar a cobrar l'euro per recepta, ha funcionat correctament i només al matí, segons el Col•legi de Farmacèutics, s'hi ha registrat alguna incidència puntual. A més, de moment són pocs els que es veuen afectats per l'increment. La majoria d'usuaris són pensionistes i encara n'estan exempts. De fet només un terç dels treballadors en actiu comencen avui a pagar un 10% més, fins a cobrir la meitat del cost dels fàrmacs. ANA MARIA ANDRÉS, farmacèutica "Potser no és una percepció tan important com pot passar a l'octubre, que és quan es posarà en actiu el pensionista i és aquest el que pagarà el 10% de no pagar res." Els que comencen a tenir cansament acumulat, però, són els farmacèutics, que darrerament han hagut d'incorporar canvis logístics i informàtics gairebé mensualment. MONTSERRAT BOADA, farmacèutica "Representa un esforç continuat, tant d'informació com de preparació i agravat una mica perquè som en període de vacances i com que la gent va de vacances i torna de vacances es troba amb una farmàcia diferent i se'ls ha d'anar explicant què es trobaran." MERCÈ BARAU, farmacèutica "Des de fa unes setmanes només fem de buròcrates..." Les complicacions s'han notat especialment a Catalunya, on el copagament, en vigor des de l'1 de juliol, havia estat fins avui diferit, en espera de disposar de les dades de cada usuari. JORDI CASAS, Col•legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona "El sistema que es va escollir fer aquí a Catalunya representa més feina per a nosaltres, és un esforç afegit, però vam entendre que per evitar que l'usuari hagués de pagar per sobre dels topalls establerts valia la pena fer aquesta mena d'esforç." TXELL CANELA "El proper canvi que hauran d'afrontar farmacèutics i usuaris és la pujada del 10% dels pensionistes, que es farà efectiva a l'octubre." A més, el mes de setembre es començaran a cobrar els endarreriments corresponents al mes de juliol.

El nou copagament farmacèutic estatal, que estableix el preu dels medicaments amb recepta en funció de la renda dels usuaris, va entrar en vigor l’1 de juliol, però la Generalitat va decidir endarrerir-ne el cobrament fins a l’agost per poder adaptar-hi els sistemes informàtics. A partir d’aquest dimecres ja es cobren els nous preus per als treballadors en actiu. En el cas dels pensionistes, el pagament s’aplicarà a partir de l’octubre.

Fins ara els pensionistes no pagaven res dels medicaments amb recepta i els treballadors en actiu n’assumien el 40% de l’import. Ara, però, el Ministeri de Sanitat ha canviat aquest sistema i els ciutadans han de pagar-ne entre el 40% i el 60% de l’import segons la renda declarada, mentre que els pensionistes paguen el 10% dels fàrmacs fins a un límit d’entre vuit i 60 euros al mes.

Tot i que a Catalunya durant el mes de juliol els usuaris no han pagat el nou import, hauran d’abonar la diferència de preu dels medicaments adquirits durant aquest mes a partir del setembre a les farmàcies.

Oposició a la mesura

El dia d’entrada en vigor del cobrament a les farmàcies catalanes hi ha convocada una concentració a les portes de la seu del Departament de Salut per part de la plataforma Prou Retallades, que s’oposa a les mesures de copagament i a l’euro per recepta.

Des de l’anunci de la mesura, diversos col·lectius s’hi han oposat, entre els quals, la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, que considera que fer pagar als pacients part del preu dels medicaments suposa penalitzar la malaltia. Diuen també que és injust que la base per establir quant paga cada usuari sigui la renda de 2010, perquè la situació econòmica d’algunes persones ha empitjorat des d’aleshores. En aquest sentit, Carme Sabater, directora de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, apunta que “es pot trobar una persona que vagi a la farmàcia i no pugui fer front al pagament, que ja està passant, i que es vegi obligat a no prendre-se’l, i què passarà? No se’l pendrà i al cap de quatre dies, a urgències o hospitalitzat, i el cost serà molt més gran”.