Ja fa 20 anys que el Luis Alberto practica aquest ritual per transformar-se en el cowboy de bronze de la Rambla. Al principi podia ubicar-se a qualsevol punt del passeig. Des de 2012, però, amb l'entrada en vigor de la normativa aprovada pel govern de convergència anterior, la ubicació de les estàtues humanes està limitada al final de la Rambla. Ara algunes d'elles, organitzades en associació, reclamen poder tornar al tronc central de l'avinguda. Creuen que sel's ha apartat de la Rambla perquè s'està apostant per un model de turisme molt concret en què la cultura feta al carrer ja no té cabuda. WALTER SAN JOAQUÍN, president de l'Associació República de les Estàtues Humanes de la Rambla "Los comerciantes, lamentablemente, han creado como un lobby y tiran todo a favor de ellos, no quieren a nadie. Colocar un artista significa quizás para ellos quitar una terraza. Y hoy tenemos la Rambla invadida de terrazas que no se puede caminar y eso no vale porque entre ellos se apoyan." A més, l'associació també es vol replantejar el sistema de llicències actual. Denuncien que moltes, de les 30 existents, no es fan servir i que no es permet l'entrada a nous artistes. LUIS ALBERTO, estàtua humana i secretari de l'Associació República de les Estàtues Humanes de la Rambla "Yo tengo la licencia, tengo mi espacio, no quiero que nadie se ponga a trabajar en mi espacio... Y faltan. Pero la normativa dice que si en siete días no vienes a trabajar, te quitan la licencia... Y aquí hay gente que tiene la licencia de por vida desde los seis años que estamos aquí." L'Ajuntament reconeix que la situació ha de canviar i està redactant una nova normativa que vol recollir part de les reivindicacions de les estàtues. Excepte una de les principals, el canvi d'ubicació. Argumenten que fora de tram final de la Rambla no hi ha espai suficient per encabir l'activitat de les estàtues de carrer, sense que aquesta entri en conflicte amb la mobilitat i la seguretat del vianant.

Per a les estàtues humanes, la normativa que va aprovar el govern anterior l’any 2012, només els ha dut maldecaps. D’una banda, denuncien que amb la ubicació actual, a la Rambla de Santa Mònica, estan condemnats a desaparèixer, tot i ser —diuen— un patrimoni immaterial de la Rambla.

També asseguren que els únics beneficiats de l’espai són els restauradors que hi ha més amunt: “Els comerciants han creat com un ‘lobby’ i tot el que es fa és a favor d’ells. Col·locar un artista suposa per a ells treure una terrassa“, ha afirmat Walter San Joaquín, president de l’Associació República de les Estàtues Humanes de la Rambla.

Un altre aspecte que critiquen les estàtues és el sistema de llicències per fer l’art de carrer. Diuen que des de 2012 no s’han renovat les 30 llicències que ja hi ha, tot i que alguns artistes fa molt de temps que no exerceixen, tal com afirma Luis Alberto, conegut per la seva actuació de cowboy de bronze. Per això demanen a l’Ajuntament que revisi el sistema, a qui acusen d’immobilista.

El govern municipal ha entomat la petició i ha assegurat que, properament, hi haurà un nou concurs de llicències. Tot i això, amb la normativa municipal a la mà, explica que no es podrà tornar a la ubicació original. Les estàtues reclamen, a més que, si se les utilitza com a reclam turístic per a la ciutat, se les inclogui a la presa de decisions.