Aquest asteroide, el més gran que s’ha aproximat a la Terra des de l’any 2004, es troba en procés de pas i aquest dimecres al migdia es trobarà en la posició més pròxima al nostre planeta, pràcticament a dos milions de quilòmetres, una distància que equival a pràcticament a cinc vegades la que hi ha entre la superfície terrestre i la Lluna.

Malgrat això, tal com ha explicat l’astrònom i divulgador científic Joan Anton Català a ‘El matí de Barcelona’, es tracta d’un asteroide qualificat com a “potencialment perillós” pel fet que en un futur llunyà la seva òrbita es podria apropar força més al nostre planeta, cosa que no passarà el segle vinent.

L’expert ha explicat que no es podrà observar a simple vista i no serà fàcil de localitzar. Només serà possible amb l’ajuda d’uns binocles potents o un telescopi, a l’abast dels aficionats i astrònoms. L’astrònom ha recordat que diàriament passen molt a prop de la Terra molts asteroides de petites dimensions, però que és menys freqüent que ho facin els de gran diàmetre com aquest.

Per preparar-nos per a la possible arribada d’un gran asteroide a la Terra, a mitjan maig es durà a terme una cimera a Tòquio en què els científics plantejaran una situació fictícia on se simularà el descobriment d’un asteroide en via de col·lisió amb el nostre planeta, amb uns quants anys de marge. Els experts discutiran què caldria fer i quines actuacions s’haurien de dur a terme en cas que això passés. Català ha explicat que la desviació dels asteroides sol basar-se en el mètode d’atracció gravitatòria, col·locant al costat d’aquests grans fragments de pedra naus pesades que els vagin desviant mil·límetre a mil·límetre amb molts anys de marge.

Joan Anton Català acaba de publicar la novel·la juvenil’Projecte Galileu’, una història d’aventures i misteri que pretén aportar coneixement científic de forma amena en forma de píndoles. La història explica què són la gravetat, les estrelles fugisseres o si una brúixola pot funcionar o no al planeta Mart, entre altres temes.

A continuació podeu escoltar tota l’entrevista a Joan Anton Català a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm: