La selectivitat es divideix en dues parts: una de general i obligatòria; i una d’específica, que és voluntària i permet als estudiants apujar la nota. Fins ara la fase general constava de cinc proves, quatre matèries comunes (llengua catalana, llengua castellana, llengua estrangera i història de la filosofia o història) i una matèria alternativa que es podia escollir entre 20 assignatures. Aquest any però, hi ha una petita modificació. A partir d’ara el ventall de possibilitats d’aquesta matèria de modalitat s’acota a quatre opcions: matemàtiques, matemàtiques aplicades a les ciències socials, llatí i història i fonaments de l’art. En la fase específica es podrà seguir triant entre 20 opcions.

Pel que fa als canvis en la normativa de l’IEC, el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha marcat com a límit l’any 2020 per començar a corregir estrictament amb les noves normes ortogràfiques, entre les quals destaca l’eliminació de 135 accents diacrítics. Navarro ha explicat que, per accedir a les universitats, s’avaluen als estudiants segons el que han après fins a aquell moment, i aquestes promocions s’han format sense els nous canvis. Fins llavors, les pautes de correcció acceptaran la normativa vella i la nova.

Navarro també ha volgut dissipar qualsevol dubte pel que fa a l’estructura de les PAU. Assegura que els exàmens d’aquest 2017 “mantindran el disseny” de les edicions anteriors, ja que amb la retirada de la LOMCE l’estructura de les proves ja no està amenaçada.