ÀNGEL MIRET, gerent de l'Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports "Això no és una negociació amb el col·lectiu de senegalesos, ni es negocia amb entitats, això és un procés personal, individual i lliure de cada persona. I per tant, seran les persones, a partir d'aquest procés de llibertat personal, qui decidiran si s'insereixen o no a aquest procés."

L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa una prova pilot de formació per incentivar el retorn voluntari, entre d’altres, del col·lectiu de senegalesos que viuen de forma irregular al districte de Sant Martí. El pla s’aplicarà realitzant un projecte individualitzat per a cadascun dels participants. La condició per participar-hi és que els immigrants es comprometin a tornar al seu país d’origen.

Segons el consistori, aquesta opció va més enllà de l’ajut social d’emergència i suposa un reintegrament amb garanties al país d’origen dels immigrants. Es vol resoldre així la situació de persones en situació d’exclusió social que han vist com el seu projecte migratori ha fracassat.

El projecte els proporcionarà una formació específica durant uns cinc mesos per aconseguir que trobin feina al Senegal. El consistori considera que aquesta és la millor opció per a persones (sobretot d’origen senegalès) que viuen en condicions d’insalubritat als solars en desús, especialment al districte de Sant Martí.

Els cursos estan adreçats a grups d’entre 15 i 20 persones i s’impartiran a Barcelona Activa. Una vegada finalitzada la formació, els participants hauran de tornar al seu país d’origen. Allà una ONG col·laborarà en el procés d’inserció laboral dels immigrants.

Els membres de la comunitat senegalesa de Barcelona s’han mostrat sorpresos per la iniciativa. També han dit que estan indignats pel fet que l’Ajuntament els vulgui oferir formació a canvi d’un compromís de retorn.