RICARD GOMÀ, primer tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania "Ha estat un mandat en el que sí que hem fet un pas endavant en el nombre però com deia abans, sobretot, la gran aposta era fer un pas endavant en la millora qualitativa".

Quan es va posar en marxa aquest pla, la majoria de les activitats que es feien als casals de gent gran eren només de caire lúdic: festes, balls, jocs… Durant els darrers quatre anys, s’ha apostat també per la promoció de la salut, la cultura i l’aprenentatge. Per exemple, el nombre de casals amb aula d’informàtica ha passat de nou a 19, amb la qual cosa els participants en activitats dins d’aquestes aules s’han multiplicat quasi per tres. També ha crescut un 30% el nombre de persones grans que fan tallers de formació o d’entrenament de la memòria.

Per impulsar totes aquestes activitats, els casals de gent gran reformats separen l’espai de joc de l’àrea de conversa i lectura. També s’hi incorporen punts d’informació personalitzada, que orienten sobretot les persones grans interessades a desenvolupar activitats de voluntariat (cada cop n’hi ha més). El pla de millora ha comportat la incorporació de 48 dinamitzadors socials que, aprofitant els nous espais i equipaments tècnics (pantalles, projectors, equips de so, DVD, ordinadors, cuina…), han promogut tota mena d’iniciatives de la gent gran.

El pressupost d’activitats i prestació de serveis als casals i espais municipals de gent gran ha crescut de l’1,9 milions d’euros del 2007 fins als tres milions d’euros de l’any passat. Gràcies a aquest increment, també s’ha pogut ampliar a tots els districtes el servei d’àpats en companyia, que actualment ofereix un total de 692 places de menjador arreu de la ciutat.