Cada 40 segons una persona se suïcida al món. Són dades de l'Organització Mundial de la Salut, que incideix en la importància de la prevenció. Barcelona és pionera en aquest àmbit. Ja fa 10 anys que l'Hospital de Sant Pau va posar en marxa un pla específic a la Dreta de l'Eixample que atén una mitjana de 100 pacients l'any. En aquest temps han aconseguit reduir la taxa de temptatives de suïcidi un 10%. Els especialistes asseguren que és un problema de salut pública i recorden que, a Catalunya, ja és la segona causa de mort no natural en persones d'entre 25 i 34 anys. SANTIAGO DURAN-SINDREU, psiquiatra del Pla de Prevenció del Suïcidi "Des de el 2007 ja supera els accidents de trànsit. Hauria de ser un motiu perquè les autoritats sanitàries fessin algun pla estatal o nacional de prevenció del suïcisi. En el nostre país malhauradament no hi ha cap". El Pla també incideix en l'atenció als familiars dels suïcides. Fa dos anys van crear una associació per compartir el procés de dol. Diuen que són les víctimes de les quals ningú no parla. CECÍLIA BORRÀS, presidenta de l'Associació DSSAS "El dol genera uns sentiments de culpabilitat i un sentiment de fracàs, en el sentit que 'jo he fracassat amb aquesta persona', i això produeix també un sentiment de vergonya, que fa que el dol, el dolor, es visqui molt en solitud". Els metges recorden que al darrere del 90% dels casos de suïcidi hi ha algun trastorn mental.

En general s’ha associat el fenomen del suïcidi a persones joves, però no són els únics. Les xifres constaten que en la població d’entre 25 i 34 anys és la segona causa de mort. Però les dades també mostren que els homes grans, sobretot majors de 60 anys i amb quadres de depressió greu o que han perdut la seva dona, són el col·lectiu que té una taxa més alta de suïcidis. Pel que fa a les temptatives, es donen sobretot en dones de mitjana edat, entre els 35 i els 55 anys.

Coincidint amb el Dia Internacional de la Prevenció del Suïcidi, Santiago Durán-Sindreu, psiquiatra de l’Hospital de Sant Pau, ha xifrat en unes 3.500 les persones que cada any se suïciden a Espanya, 500 de les quals a Catalunya. A més, per cada suïcidi consumat, hi ha entre 10 i 20 temptatives, fet que suposa que almenys 35.000 persones ho intenten.

Els professionals d’aquest servei, el primer en tot l’estat espanyol que va intervenir en aquest fet mortal, han insistit que cal trencar mites i parlar obertament del suïcidi, perquè fer-ho no indueix a això. A més, han dit que cal tenir en consideració les persones que diuen que volen fer-ho perquè en nou de cada 10 persones que consumen un suïcidi s’hi havia detectat un canvi de conducta o havien fet al·lusió a la seva mort.

Sobre la incidència que la crisi ha tingut sobre els suïcidis, el servei ha detectat que els motius sociolaborals s’han incrementat i que van ser notoris l’any 2012, però han afirmat que no hi ha dades sobre quants han pogut ser conseqüència d’aquesta situació, i que “seria imprudent donar una xifra, encara que hagi pogut influir”.

Segons el doctor Durán-Sindreu, cal tenir en compte que en el 90% dels casos de suïcidi la persona pateix un trastorn mental com, per exemple, trastorn límit bipolar o trastorn límit de la personalitat, alcoholèmia o una altra addicció, i poques vegades el suïcidi és impulsiu. Sindreu ha alertat que aquestes morts són un problema de salut pública que cal prevenir i contra el qual cal lluitar i posar en marxa campanyes si és necessari.

A la unitat de Sant Pau s’ha vist que amb un seguiment adequat la taxa de recaiguda de les persones que han intentat suïcidar-se està en un 10-12%, en comparació del 34 % de les que no estan en un programa d’ajuda. Pel que fa a l’Associació de Supervivents, que ajuda els familiars de persones que s’han suïcidat, en poc més de dos anys d’existència ha contactat amb 251 supervivents, ha fet 87 acollides, 24 entrevistes telefòniques i ha contestat més d’un centenar de correus.