Durant la Mercè, 22 vehicles com aquests ocuparan el Parc de la Ciutadella. Serviran menjar de tota mena: hamburgueses, creps, botifarres o sushi... Tot, a preus populars. La moda de l'"street food", o sigui, del menjar de carrer, ens ve dels Estats Units i està agafant força a Barcelona. XAVIER BONETA, organitzador del Van Van Mercat Gastronòmada "Aprofitar Van van per trencar una mica aquest estigma, que acompanya el menjar de carrer, el street food, per reivindicar que el menjar de carrer pot ser un menjar de qualitat, sà, ecològic, de proximitat i sobretot pot ser un menjar molt divers a preus assequibles a més a més." Fins i tot alguns cuiners s'han apuntat a la moda i han invertit en caravanes i furgonetes. Però aquí topen amb unes normes sanitàries complicades. CARLES ABELLAN, restaurador present al mercat "La normativa de Barcelona, no és que sigui estricta, és que no n'hi ha. No hi ha hagut regulació perquè realment no hi havia demanda. Ara amb la demanda que aquest ultim any s'ha anat fent dels food trucks, camions i furgonetes de menjar, regularan." La idea dels organitzadors és que aquest mercat sigui itinerant i pugui recorrer tot Catalunya.

En el primer Van Van Mercat Gastronòmada hi participaran furgonetes, caravanes i algun petit camió que serviran de cuina i punt de venda de menjar ràpid. Els organitzadors del mercat reivindiquen una cuina de qualitat, saludable, ecològica i de proximitat amb unes propostes que costaran uns cinc euros. Hi haurà cuiners de 10 nacionalitats -nord-americans, anglesos, peruans i catalans, entre d’altres- que hi aportaran una oferta culinària molt diversa: pasta artesana, arrossos, menjar japonès, un plat típic llatinoamericà, com el cebiche, croquetes i altres especialitats.

“El menjar de carrer també és sa”

L’organitzador del Van Van, Xavier Boneta, ha explicat que l’esdeveniment vol posar fi a la mala imatge que acompanya aquest tipus de cuina: “Volem trencar l’estigma del menjar de carrer perquè també pot ser sa, ecològic i de proximitat.” El cuiner Carles Abellán, que ha participat aquest dimarts en l’acte de presentació, ha reivindicat la necessitat d’una normativa ara que “hi ha un augment de la demanda” d’aquests nous negocis, en què es converteixen furgonetes i caravanes en petits restaurants. La gastronomia s’amenitzarà amb espectacles d’arts escèniques tant de música com de teatre que s’han programat per les Festes de la Mercè.