A l'entrada, l'únic control de seguretat és aquest: un torn per verificar que els visitants han comprat l'entrada. Ni es miren les bosses ni els objectes que porten a sobre. És el dispositiu de seguretat que des de fa anys funciona a la Sagrada Família. Això sí, a dins, una seixantena de càmeres de seguretat segueixen els moviments de tothom. Tot això és provable que canviï en les properes setmanes. Des de la direcció del temple s'admet obertament que caldrà millorar-hi la seguretat per evitar que es repeteixin imatges com les d'ahir. Avui, però, la basílica torna a poc a poc a la normalitat. Els accessos a la crípta, però, continuen tancats i s'ha hagut d'habilitar un espai alternatiu per fer-hi les misses de cada dia. LLUIS BONET, mossèn de la Sagrada Família Els treballs per rehabilitar la cripta ja han començat. Se n'haurà de refer la instal·lació elèctrica, que ha quedat molt malmesa. A la nau central encara és força perceptible l'olor a cremat. De fet, els bombers continuen treballant per poder ventilar la zona. A fora, s'han repetit les cues de cada dia. De fet, molts turistes ni tan sols sabien què és el que va passar ahir. L'incendi d'ahir ha reobert el debat sobre la seguretat en els monuments de Barcelona. Per exemple, els controls de la Sagrada Família contrasten amb els que es fan a la Pedrera, on tots els visitants han de passar la bossa per un escaner de rajos X.

Aquest dimecres han començat les tasques de neteja de la cripta i la sagristia que van quedar negres pel fum. A més, s’ha d’arreglar la instal·lació elèctrica que va quedar danyada pel foc.

Es preveu que la rehabilitació de la cripta estigui llesta d’aquí a cinc o sis dies, tot i que el Patronat no ha donat una data d’obertura d’aquest espai al públic. Pel que fa a les misses que s’hi feien, de moment, s’ha habilitat un espai alternatiu per oficiar les cerimònies.

El presumpte autor del foc, un home de 65 anys amb les facultats mentals perturbades, va ser detingut dimarts mateix i passarà dijous a disposició judicial.