Eren tres quarts d'onze del matí quan els visitants de la Sagrada Família s'han topat amb aquesta imatge. De la cripta de la basílica en sortia fum. S'hi havia iniciat un incendi. Un videoaficionat ha pogut captar el moment en el qual les prop de 1.500 persones que es trobaven dins del temple eren evacuades. "Estava al museu i també hem hagut d'interrompre tothom perquè sortís, la gent ha protestat una mica perquè no volien sortir però hem hagut d'evacuar la gent". El foc ha estat provocat. Segons informa la policia, un home de 65 anys, aparentment amb problemes mentals, hauria accedit a l'interior de la sagristia i, amb uns encenedors, un esprai i un drap, hauria iniciat l'incendi. Ràpidament, l'home ha estat retingut per altres visitants de la cripta i això n'ha facilitat la detenció. Fins a nou dotacions de bombers i 12 patrulles de la Guàrdia Urbana s'han desplaçat a la zona. En un primer moment, es desconeixia l'abast de les flames. Fins i tot es patia per l'estat dels vitralls originals de Gaudí. LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH, arquebisbe de Barcelona "Tampoco sabemos cómo se ha quemado, hasta dónde se ha quemado porqué no se puede entrar, están trabajando los bomberos. Ya veremos esta tarde cómo ha quedado. El humo se expande por todas partes y se ha expandido por la cripta". JOAN RIGOL, president del Patronat de la Sagrada Família "Hi ha hagut algun moment de dubte perquè pensàvem que el foc obligaria a trencar algun vitrall original d'en Gaudí. No ha estat necessari, han esbotzat una porta i això ha fet que el foc, en aquests moments estigui tot controlat i el fum vagi desapareixent". El foc s'ha apagat ràpidament però la feina dels bombers s'ha allargat durant ben bé tres quarts d'hora. La cripta només disposa d'una petita finestra i, això, en feia difícil la ventilació. Finalment, però, amb l'ajuda d'uns ventiladors s'ha pogut buidar la cripta de fum. Per sort, les destrosses han estat mínimes. JORDI COLL, Departament de Projectes de la Sagrada Família "Lo único que ha quedado afectado por el incendio ha sido el recinto de la sacristía, una pequeña habitación que de puertas adentro ha quemado todo el material combustible: madera pero de puertas afuera ha quedado el resto totalmente intacto a excepción del humo". L'alcalde de Barcelona, que s'ha apropat al temple, considera que aquest incident obre la porta a reconsiderar els mecanismes de seguretat. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "Jo diria que el mecanisme ha funcionat. S'ha de fer l'anàlisi que s'ha de fer. Jo crec que ha funcionat". Qui també s'hi ha acostat és el cap de l'oposició, Xavier Trias. Cap a tres quarts de cinc, la basílica ha obert de nou les portes al públic. La cripta, però, no es tornarà a obrir fins que es netegin les destrosses causades pel foc. Encara no se sap quants dies es tardarà a rehabilitar la cripta. La instal·lació elèctrica n'ha quedat danyada i les parets estan totalment negres pel fum.

Tot i que l’incendi no ha afectat els vitralls del temple, la sagristia hauria quedat força malmesa i el foc ha cremat mobiliari i roba sacerdotal. Segons el president del Patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, s’haurà de tornar a restaurar completament.

Nou dotacions de bombers han treballat en l’extinció del foc, que no ha provocat ferits però ha causat una gran fumera. Quatre treballadors de la Sagrada Família que han resultat intoxicats lleus pel fum i han estat traslladats en un centre hospitalari.

L’incendi ha afectat al trànsit a la zona: s’han tallat els carrers de la Marina, Sardenya i Provença. El carrer de Mallorca està obert a la circulació.