Ha estat tota la vida darrere del taulell. La Maria forma part d'una saga de bacallaners amb parada al Mercat de Sant Antoni. Ella n'és la cinquena generació. Una professió que va néixer a Catalunya i que, de fet, només existeix aquí. Els bacallaners catalans, van ser pioners a treure les espines al peix i a comprovar les múltiples possibilitats a l'hora de cuinar-lo. MARIA MASCLANS, bacallanera "Vam veure que ho podíem aprofitar absolutament tot. Fins i tot la pell. La pell es pot fregir, és bona i no té pràcticament greix. Queda molt bé." La seva parada forma part de la Ruta del Bacallà. Una iniciativa per promocionar l'autèntic bacallà, curat de manera tradicional. L'objectiu és que els consumidors coneguin on el poden comprar amb garanties. Des del gremi de bacallaners asseguren que ara hi ha molts succedanis, que no han seguit el procés artesà i que es fabriquen de manera industrial. EMILI PERELLÓ, vicepresident del Gremi de Bacallaners de Catalunya "No té gust de res. És com un pernil que l'hagis salat, però no l'hagis deixat curar. Només té gust de peix fresc. És peix fresc injectat amb sal." En la iniciativa també hi participen 30 restaurants de Barcelona. Ofereixen menús d'entre 30 i 40 euros en què el protagonista és el bacallà. JORDI OLIVET, cuiner del restaurant Bilbao "Hem preparat uns bunyols de bacallà. El segon plat, ara per la primavera, fresquet és un bacallà esqueixat, un timbal. I per acabar, un morro de bacallà fregit i gratinat amb allioli." Uns plats que es podran degustar fins al dia 31 de març.

La Ruta del Bacallà neix com un esdeveniment gastronòmic que pretén valoritzar l’autèntic bacallà, curat i remullat de manera tradicional. De fet, aquest peix forma part del patrimoni culinari català. I és que l’ofici de bacallaner és exclusiu de Catalunya. Va néixer durant la revolució industrial. En aquell moment, les dones es van incorporar a treballar a les fàbriques i els bacallaners, per estalviar-los feina, ja els servien el bacallà remullat a punt per ser cuinat.

A Catalunya, gairebé el 100% del bacallà que es consumeix prové d’Islàndia. El Gremi de Bacallaners assegura que cada vegada hi ha més succedanis que no tenen res a veure amb el bacallà que s’ha fet tota la vida. Es tracta de bacallà fresc injectat amb salmorra que després es congela. Per això, a través de la ruta volen promocionar l’autèntic bacallà i donar a conèixer la tasca dels bacallaners.

Fins al 31 de març una trentena de restaurants de Barcelona ofereixen menús d’entre 30 i 40 euros en què l’ingredient principal és el bacallà, un peix amb múltiples possibilitats culinàries. El gremi també ha editat 10.000 follets en què es dóna informació de les parades de mercat i establiments especialitzats on es pot comprar aquest peix. De moment, aquesta primera edició de la ruta està tenint molt d’èxit i per això no descarten repetir-la de cara a l’any que ve.

Comparteix a: