El càncer continua sent un tabú per a moltes famílies, especialment quan es tracta d’explicar a un nen o adolescent que una persona estimada pateix la malaltia. La Fundació Kàlida vol normalitzar la convivència amb el càncer i per fer-ho ha organitzat El dia dels petits, una jornada d’activitats adreçada a pares i mares diagnosticats amb una neoplàsia. A través de diferents activitats, lúdiques i terapèutiques, es vol proporcionar un espai a les famílies per compartir les seves emocions amb altres persones en la mateixa situació.

L’impacte del càncer en les relacions intrafamiliars

Millorar la comunicació intrafamiliar, sense amagar informació als més petits per sobreprotegir-los, i normalitzar la vivència del càncer és clau per minimitzar el risc dels infants de patir problemes de salut mental en un futur. “Per a les famílies que conviuen amb el càncer, disposar d’espais per compartir
junts i normalitzar la malaltia, ajuda a millorar les seves relacions”, assegura la Sara García, psicooncòloga del centre Kàlida Sant Pau.

Més de 9.000 persones han passat des del 2019 pel centre Kàlida de l’Hospital de Sant Pau

Com actuar amb el càncer?

La Jéssica Fernández i la seva parella, per exemple, van decidir explicar-ho als seus dos fills des de bon principi. “Ho vam fer perquè s’anessin adaptant a tot el que havia de venir, els canvis físics, els dies que no em trobaria bé…”. També ho va fer la Patrícia Gómez, família monoparental amb una filla de 10 anys, a qui li va respondre amb sinceritat totes les preguntes que li feia sobre la malaltia, en aquest cas un càncer de mama. Segons el director de la Fundació Kàlida, Joan Raventós, tracten d’ajudar les famílies a fer aquest procés de comunicació, que després facilita la convivència.

Cinc anys del centre Kàlida Sant Pau

Prop de 9.000 persones amb càncer, cuidadors o familiars han passat per la Fundació Kàlida Sant Pau al llarg de cinc anys. És un espai obert i totalment gratuït per a qualsevol persona que
convisqui amb la malaltia i compta amb un equip de professionals que ofereixen suport
pràctic, emocional i social als usuaris.