El Departament de Salut apunta que l’any 2023 es van diagnosticar gairebé 45.000 casos de càncer a Catalunya. També es van registrar 17.000 morts per aquesta malaltia, de les quals prop de 7.000 eren dones i 10.000, homes. Amb motiu del Dia Mundial de la Recerca en Càncer, el 24 de setembre el doctor Laureano Molins, president de l’Associació contra el Càncer a Barcelona, va visitar el betevé directe per conscienciar de la importància de la prevenció i els hàbits saludables i, sobretot, per fer una crida a la inversió en la recerca d’aquesta patologia, tant de particulars com d’entitats.
Molins reivindica la feina dels equips d’investigació que treballen a la ciutat “que estan fent els estudis pertinents per obtenir un tractament personalitzat i atacar la zona afectada“. Així, és gràcies al millor coneixement del funcionament de cada càncer que es poden millorar les tècniques de detecció precoç. “Quan la supervivència és baixa, és perquè el càncer s’ha diagnosticat en fase avançada, per això és fonamental detectar-lo com més aviat millor“, sentencia.
Mals hàbits
Les dades mostren que els casos de càncer augmenten cada any. Això apunta el doctor que és perquè el sistema de detecció millora i s’identifiquen els casos més ràpidament, però també perquè hi ha mals hàbits que continuen molt presents a la societat, com el tabaquisme i l’alcohol. “El 90 % de les persones que tenen un càncer de pulmó, un dels més agressius, són fumadors, exfumadors o persones que han viscut en un entorn de fum”, comenta Molins.
El president de l’associació també vol assenyalar que la predisposició genètica existeix i, per això, “hem de procurar no donar-li facilitats perquè es desperti”.
La supervivència augmenta
Segons dades de l’Associació contra el Càncer, afortunadament la supervivència també augmenta. Els seus registres mostren que, cinc anys després d’un diagnòstic, el 65 % de les dones i el 54 % dels homes han sobreviscut al càncer. L’objectiu que es marquen és arribar al 70 % de supervivència l’any 2030. “És un repte que podem aconseguir evitant el tabaquisme i diagnosticant abans”, diu Laureano Molins.
Així, l’entitat també alerta que, al llarg de la seva vida, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran un diagnòstic de càncer. Per això, “les proves de prevenció són fonamentals“. El doctor ha destacat la importància dels programes de cribratge en càncer de mama, que han fet pujar la supervivència fins al 90 %, i les proves de sang oculta a la femta per detectar càncer de colon. “Des d’aquí faig una crida a tothom que rebi la carta per fer-se la prova: aneu-hi, feu-vos-la”, ha aconsellat.
Desigualtats socioeconòmiques
Laureano Molins també parla de com afecta el càncer segons el “codi postal”. “Desgraciadament, el lloc on vius condiciona la contaminació que t’envolta, l’estil de vida que portes i també les facilitats que tens per obtenir un diagnòstic”, remarca. Així, explica que l’associació té un conveni amb la Creu Roja perquè totes aquelles persones vulnerables que utilitzen els seus serveis puguin ser ateses en cas de sospita o malestar. “Per rebre tractament, el codi postal no influeix en res”, ha reivindicat.