Quatre de cada 10 joves espanyols té estudis universitaris, però tot i així es troben amb dificultats per accedir al mercat laboral i quan ho aconsegueixen, les condicions no són gaire esperançadores. JORDI VILA "No trobo feina, estic treballant d'una cosa que no és el que he estudiat. I fora, pel que puc veure a Internet, ofertes de treball i que tinc amics que hi estan treballant, tant a Irlanda com al Regne Unit... Doncs jo crec que és una bona oportunitat marxar." XAVIER ESTEVE "Jo he marxat ja alguns cops. He estat vivint un any als Estats Units, un any a Finlàndia i avui en dia aquí a Espanya està molt malament això." MINERVA "Tinc molts amics que acaben d'acabar la carrera d'Enginyeria i se'n van a Alemanya a treballar perquè aquí està fatal la cosa." Segons UGT, quasi el 70% dels joves està disposat a emigrar amb l'objectiu de trobar feina. De fet, en l'últim any el nombre de catalans residents a l'estranger ha augmentat un 9%. La taxa elevada d'atur juvenil, la temporalitat dels contractes, els salaris baixos i una reforma laboral que no dóna els fruits esperats són, pel sindicat, les causes d'aquesta situació. També falta, diuen, patriotisme empreserial i fan aquest símil futbolístic. DANIEL GARCIA, portaveu nacional d'Avalot-Joves UGT Catalunya "Per què el Barça és avui el millor equip del món? Doncs perquè en un moment donat van creure en els seus jugadors, els van cuidar, els han tractat bé, senten els colors i avui dia tiren endavant un projecte. Aquest efecte s'ha d'extrapolar al món laboral, els empresaris han d'apostar pels seus joves, joves que estan formats i que només necessiten poder desenvolupar el seu projecte." El sindicat, a més, alerta que molts dels qui marxen ja no tornen i això, asseguren, pot acabar convertint-se en un problema. Els sectors amb més demanda a l'estranger són la sanitat, l'enginyeria, la docència, l'hostaleria i el turisme.

Els joves d’UGT de Catalunya, l’Avalot, han explicat que el 68% dels joves espanyols volen emigrar per trobar una sortida laboral digna que aquí no troben. Aquesta és la Generació JESP (Joves Emigrants Sobradament Preparats). Segons les dades del Padró d’habitants residents a l’estranger (IDESCAT), de l’any 2010 a 2011, ha augmentat en un 9,3% el nombre de catalans (d’entre 15 i 34 anys) residents a l’estranger.

El febrer, a la cimera hispanoalemanya es va arribar a un acord de cooperació bilateral en matèria d’ocupació i Alemanya ja està oferint feina a joves espanyols qualificats. Segons l’Avalot, amb aquesta situació, “el govern central i el català no semblen preocupats per aturar aquesta greu pèrdua de talent nacional” encara més, “ho fomenten com una sortida per desfer-se dels joves aturats”. En molts casos, els joves decidits a emigrar ni tant sols no tenen perspectives de retorn.

Des de l’Avalot es demana la retirada immediata de la reforma laboral, que les empreses valorin els joves com una inversió i no com una despesa, que es dotin pressupostàriament de manera destacada les partides de recerca i desenvolupament i que el sector financer faci arribar crèdit a la petita i mitjana empresa.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a