Les declaracions s’han allargat unes set hores i s’han fet a petició dels investigats. Van demanar tornar a declarar al Suprem després que Llarena va acordar mantenir-los a presó sense fiança, juntament amb Oriol Junqueras i, en canvi, va deixar en llibertat provisional amb el pagament de 100.000 euros cadascun la resta de consellers empresonats.

El primer a declarar aquest dijous ha estat el número dos de Junts per Catalunya i exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez, que ha comparegut durant unes dues hores, igual que el conseller destituït, Joaquim Forn. Sànchez, que ha respost la fiscalia, al jutge i a la seva defensa, ha explicat que Junts per Catalunya no preveu una DUI i que si la formació s’aparta d’aquest programa dimitirà com a diputat. Això també ho ha promès el conseller d’interior destituït, Joaquim Forn, que a més ha dit que no tornarà a ser conseller. Durant la compareixença, Forn, que ha respost totes les parts, inclosa l’acusació popular representada per VOX, ha dit que no contempla cap altra via que no sigui la de la reforma de la Constitució.

El 20-S centra la declaració

Les concentracions que es fan fer el departament d’Economia el 20 de setembre arran de l’escorcoll de la Guàrdia Civil han centrat les compareixences dels tres investigats. Tant Sànchez com el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han negat que fomentessin la violència i han defensat les seves conviccions pacifistes, ja que el Suprem els acusa de crear tumults per dificultar la tasca policial. Per intentar rebatre l’argument del jutge, el president d’Òmnium ha presentat diversos vídeos en què la seva defensa assegura que va cridar a la calma i va demanar dissoldre la concentració.

Pel que fa el conseller destituït, Joaquim Forn, ha negat la passivitat dels Mossos d’Esquadra el 20-S i ha defensat que no va posar mai la policia catalana al servei del projecte independentista. En les properes hores està previst que la defensa de Sànchez i Forn presentin un escrit demanant la llibertat dels seus clients. La lletrada de Jordi Cuixart, en canvi, ho farà en els pròxims dies.

Junqueras, pendent del trasllat a una presó catalana

L’únic exconseller destituït que aquest dijous no ha comparegut davant el Suprem és Oriol Junqueras, que va presentar un recurs d’apel·lació per demanar la llibertat provisional. Els tres magistrats de la Sala Penal, però, ho van rebutjar i van acordar per unanimitat mantenir-lo a presó incondicional per risc de reiteració delictiva. Aquest dimecres Junqueras va demanar el trasllat a una presó catalana al·legant el seu dret a exercir “les funcions polítiques essencials” i també a estar més a prop de la dona i els fills. A més, va sol·licitar al Suprem permís per anar als plens.

Diverses representants polítics, a les portes del Suprem

Dirigents polítics de Junts per Catalunya, Esquerra, PDeCAT, Demòcrates i també el president d’Òmnium Cultural s’han concentrat davant les portes del Tribunal Suprem per donar suport a Joaquim Forn i als Jordis. La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha demanat que es faci justícia i que imperi el sentit comú per alliberar-los. El diputat d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, s’ha mostrat pessimista i ha denunciat que es vol convertir els presos en “ostatges polítics” per atemorir la societat. En aquest sentit, el portaveu nacional de Demòcrates, Antoni Castellà, ha acusat l’Estat de fer “xantatge” i ha explicat que a mitjanit, en la concentració del 20-S, era al costat de Jordi Sànchez. Ha assegurat que l’exlíder de l’ANC es va dirigir a la multitud per instar-la a marxar a casa, i fins i tot va ordenar als voluntaris de l’entitat sobiranista que ho fessin.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a