Les detencions s'han produït de matinada, quan l'activista catalana i una altra d'australiana dormien a la seu del Moviment Solidari Internacional de Ramallah. La jove, Ariadna Jové, és periodista i feia un any que vivia en territori israelià. L'exèrcit al·lega que la detenció s'ha produït per no tenir en regla la documentació. BTV ha pogut parlar amb l'advocat de l'entitat solidària que es troba a Israel. Omer Shatz ha denunciat que és una detenció il·legal perquè l'exèrcit d'Israel no té jurisdicció en aquesta zona perqueè es tracta de territori palestí. OMER SHATZ, advocat d'Ariadna Jové "No tiene ninguna autoridad en esos territorios, fuera de la frontera de Israel. En la realidad, prácticamente el ejército no lo respeta, pero siempre contra los palestinos. Es muy nuevo que se detengan extranjeros. Es algo de los últimos dos meses o algo así." El Govern israelià tenia previst expulsar les dues activistes. Però gràcies a la petició interposada per l'advocat el Tribunal Suprem Israelià ha descartat la deportació. El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ja ha demanat explicacions a Israel sobre l'activista. L'entitat solidària ha denunciat que durant la detenció la policia ha confiscat càmeres de vídeo, un ordinador, banderes i insígnies propalestines.

Segons el portaveu de l’exèrcit israelià, les dues dones “han estat involucrades en disturbis il·legals que interferien en les operacions de seguretat d’Israel”. Per la seva part, el Govern de l’Autoritat Palestina ja ha mostrat la seva disconformitat tant amb els arrestos com amb la incursió militar que  els va precedir.

Violació dels Acords d’Oslo

El Moviment Internacional de Solidaritat ( ISM) denuncia en un comunicat que es tracta d’una violació dels Acords d’Oslo, ja que les forces de seguretat d’Israel han de respectar el dret d’autogovern de Cisjordània i no poden entrar en determinades zones palestines, com la Zona A, de la qual forma part Ramallah. Només sota el cas urgent de risc per a la seguretat de la zona els israelians podrien internvenir, però no pas per un cas de caducitat de visats.

Ariadna Jové Martí és col·laboradora del web ‘Rebelión‘.