(ACN/Redacció) La vulnerabilitat té un efecte directe sobre els infants. Almenys un 14 % dels menors que fan activitats a centres de la Fundació Pere Tarrés tenen un diagnòstic oficial amb trastorns de salut mental, de conducta o d’aprenentatge. Hi ha un predomini dels de l’espectre autista (TEA) o per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) i problemes de salut mental com ansietat, trastorns de la conducta alimentària (TCA) o esquizofrènia. Així ho evidencia un estudi fet per l’entitat amb una mostra de 1.239 infants i joves de 16 centres socioeducatius vinculats a la fundació.

El treball posa de manifest que aquesta prevalença és superior a la probabilitat de patir un problema de salut mental dels infants en la població general (5,9 %), segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2023. Els autors avisen que la pobresa és un factor multiplicador dels problemes de salut mental i, a més, dificulta l’accés a diagnòstics, motiu pel qual des de l’entitat demanen més recursos per a l’atenció a la salut mental al sistema públic.

Millorar l’atenció i diagnòstic dels infants

Davant d’aquesta situació, l’entitat reclama reforçar els serveis públics: els centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) i altres dispositius. La Fundació Pere Tarrés demana que l’actuació pública es faci de manera coordinada amb els altres recursos que hi ha el territori, com aquests centres socioeducatius. També, augmentar la formació dels professionals i incorporar psicòlegs especialitzats als centres socioeducatius.

Una altra reivindicació és enfortir la detecció precoç dels problemes de salut mental i dels trastorns de l’aprenentatge, sobretot perquè s’ha detectat que els problemes de salut mental es presenten cada vegada en edats més primerenques, fet que els professionals relacionen amb l’augment de la vulnerabilitat socioeconòmica i l’impacte de la pandèmia de la covid-19.

Les “motxilles” de les famílies

En la presentació de l’informe, Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de la Fundació Pere Tarrés, ha advertit que l’estrès i patiment de les famílies arriba als infants i en condiciona la salut mental. “Moltes vegades són famílies amb una mare sola, famílies migrades en molts casos, amb problemes seriosos d’habitatge —viuen en habitacions, han estat desnonades o tenen un lloguer que se’ls acaba i hauran de marxar—, amb feines molt precàries i sovint en l’economia submergida. I de vegades es donen situacions de violència en el marc familiar”, ha exposat.