No són poques les entitats que van reaccionar molestes quan van assabentar-se, “per la premsa”, del trajecte que farà aquest 2013 la cavalcada de Reis. L’Associació de Comerciants Poble-sec-Paral·lel, la Unió de Veïns del Poble-sec, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i l’Associació d’Amics i Veïns de la plaça de Santa Madrona confiaven, com cada any, que l’enorme gentada que durant hores s’està al carrer veient passar la cavalcada tornaria a omplir el carrer de Lleida i el tram superior de l’avinguda del Paral·lel per on circulava sempre la rua. Aquesta vegada, però, l’Ajuntament n’ha modificat el recorregut: en lloc de baixar pel carrer de Vilamarí fins arribar al Paral·lel i a continuació pujar pel carrer de Lleida, la cavalcada no abandona aquest cop Sepúlveda i penetra al Paral·lel quan ja és a tocar de les parades del bus més properes a la plaça d’Espanya.

Per primera vegada, doncs, el Poble-sec veurà només de reüll el pas de les carrosses, i els seus comerciants, que ja es fregaven les mans, no faran el seu agost particular, com asseguren que succeïa cada nit de Reis. “Ho hem sabut de rebot, i això ens sap greu”, afirma el Manel Tort, president de l’Associació de Comerciants Poble-sec-Paral·lel, “però encara ens disgusta més que perdem per al barri una tradició de tota la vida”. S’hi suma l’enuig perquè, en temps de crisi, no pessiguin res: altres anys, molts dels assistents a la cavalcada acabaven consumint en bars i restaurants de la zona, o fent petites compres a botigues del barri.

I com que el Paral·lel igualment es tallarà al trànsit, temen, a més, quedar aïllats i no poder travessar-lo per desplaçar-se amb comoditat a barris pròxims com Sant Antoni i la Nova Esquerra de l’Eixample. Els comerciants del Poble-sec entenen que bona part dels beneficis que s’enduien, se’ls emportarà aquest cop el centre comercial Les Arenes, l’obertura del qual ja ha suposat -segons els botiguers- una caiguda del consum en comerços de proximitat d’eixos com el carrer de l’Olivera, molt “tocats” per les obres que s’han estat fet durant anys a la plaça de Las Navas, i perquè no s’ha urbanitzat cap dels seus trams tot i l’arribada de diners al Poble-sec provinents de la Llei de barris.

Fonts del districte han reconegut que van saber del canvi d’itinerari “fa només dues setmanes”, quan la regidoria de Cultura els ho va comunicar, però admeten que arribar a la plaça d’Espanya i pujar per l’avinguda de Maria Cristina és “un trajecte més vistós” que facilita que s’hi congreguin més persones en espais més amples. De retruc, també els comerciants de Creu Coberta podran obtenir algun guany gràcies als fluxes de gent que s’espera que es desplacin a peu o baixant en parades de metro pròximes, com la d’Hostafrancs.