El document fa una fotografia real de la situació del col·lectiu per poder millorar així les polítiques que s’hi destinen i respon a una de les mesures de la Llei 10/2010 d’acollida de les persones immigrades i les retornades. Ara com ara, a Catalunya el 13,6 % de la població és d’origen estranger, dos punts menys que el 2012.

Es considera que, des de Catalunya, els processos d’acollida d’immigrants s’han fet correctament però es ressalta que cal avançar en àrees en què la diversitat no s’ha incorporat prou. Així, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha concretat que “la diversitat també es reflecteix a l’espai públic, a la cultura o als mitjans de comunicació”. També s’ha apostat per les polítiques antidiscriminació que vagin més enllà de les accions puntuals de sensibilització i que permetin executar un marc de lluita contra la discriminació per raó d’origen. En aquest sentit, Bassa considera que cal deixar de parlar d’immigrants i començar a parlar de “ciutadans”.

Sobre l’arribada de refugiats a Catalunya, la Generalitat ha reiterat el malestar amb el Govern espanyol per la gestió que fa dels asilats. En aquest sentit, aquest dimecres arriben Catalunya 12 refugiats, que aniran a la demarcació de Tarragona. Segons el govern català, l’avís del govern de l’Estat va arribar 24 hores abans amb un simple correu electrònic.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha recordat que a Catalunya hi ha més de 800 pisos preparats per acollir els refugiats.