(EFE) A partir del mes de juny una quarantena d’hospitals cribraran fumadors i exfumadors per detectar possibles casos de càncer de pulmó. Segons ha avançat ‘El Periódico’ i ha confirmat EFE, el cribratge forma part del projecte anomenat Cassandra. En declaracions a EFE, el director de Projectes d’Investigació d’Oncologia de Separ (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica) i cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital de Sant Pau, ha explicat que en la prova pilot hi participaran 38 centres, nou dels quals són a Catalunya. A Barcelona, ho faran l’Hospital del Mar, el de Sant Pau, el Vall d’Hebron i el Clínic.
També formen part del projecte l’Hospital Germans Trias de Badalona i Mútua de Terrassa, el Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus i l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Actualment el sistema de salut ja disposa de cribratges preventius de mama, còlon i coll uterí, però no de càncer de pulmó, una malaltia que provoca més de 20.000 morts cada any a Espanya.
Persones d’entre 50 i 75 anys
La prova pilot es farà durant els propers cinc anys a persones d’entre 50 i 75 anys que fumin o hagin deixat de fumar els darrers 15 anys. El cribratge es farà amb un TAC, una prova que pot ser efectiva per detectar un tumor que encara no ha manifestat símptomes, però que també pot donar falsos positius i que té l’inconvenient de la radiació sobre el pacient. Trujillo ha admès que és una aposta que ha tingut crítiques. Creu, però, que Cassandra és l’oportunitat per comprovar si és un sistema de detecció factible per acabar implementant-lo al sistema de salut.